Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral Loviștea

20 Octombrie 2018 / Administrativ

Parohia Găujani din Protopopiatul Călimănești a găzduit joi, 18 octombrie, lucrările Cercului pastoral Loviștea.

Întrunirea părintelui protoiereu cu preoții și credincioșii a reprezentat un moment de rugăciune și de misiune, care a început la Sfânta Liturghie, săvârșită în biserica parohială.

Tema întâlnirii, „Atitudinea Bisericii față de actul Unirii din 1918. Patriarhul Miron Cristea și rolul său în realizarea Marii Uniri și a unității Bisericii Ortodoxe”, a fost prezentată de către parintele Claudiu George Dinescu care a subliniat că: „Biserica Ortodoxă Română a reușit să reprezinte interesele poporului păstorit, mobilizând atât elita intelectuală în săvârșirea unei acțiuni care să fie recunoscută de forurile internaționale, cât și mulțimea de credincioși, care să transmită că România Mare este rodul voinței lor.

La adunarea de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, Episcopul Miron Cristea a amintit, printre altele: „Nu ne putem gândi astăzi la altceva decât la ceea ce au hotărât și au făcut frații din Basarabia și Bucovina, adică la Unirea cu scumpa noastră România, alipindu-i întreg pământul strămoșesc”. Discursul ierarhului din Caransebeș la Alba Iulia a reprezentat o sinteză minuțios alcătuită din întreaga istorie de frământări, lupte și aspirații ale poporului român. În finalul discursului, Miron Cristea a rostit: ‘Am ferma nădejde că glasul vostru unanim și prin voi glasul întregii națiuni se va concentra asupra singurei dorințe, pe care o pot exprima în trei cuvinte: Până la Tisa! Amin!’.

A doua zi, deputații Marelui Sfat Național s-au întrunit în sala tribunalului, sub președinția episcopului Miron Cristea, și au ales un for executiv cu titlul de Consiliu Dirigent, având sediul la Sibiu.

La 14 decembrie, o delegație a Marelui Sfat Național, în frunte cu episcopul Miron Cristea, s-a deplasat la București și a înmânat regelui Ferdinand I actul Unirii Transilvaniei cu România. Drept urmare, la 24 decembrie, regele Ferdinand promulga decretul de sancționare a unirii Transilvaniei și, totodată, a Basarabiei și Bucovinei cu România”.

În cadrul discuțiilor, ce au urmat prezentării temei, preoții au discutat aspecte ale misiunii desfășurate de Biserica Ortodoxe Române în perioada în perioada interbelică dar și despre proiectele catehetice, misionare și sociale care se desfășoară în parohii.

Părintele protoiereu Nicolae Ceaușu a subliniat necesitatea colaborării dintre parohii în dezvoltarea unor proiecte la nivelul comunităților, proiecte care-și propun sprijinirea elevilor care provin din familii cu situație materială precară pentru continuarea studiilor și prevenirea abandonului școlar, dar și oferirea unor ajutoare materiale și financiare în perioada de iarnă.

Alte articole despre: