Eşti aici

Aducerea Moaștelor Sfântului Constantin Brâncoveanu la Hurezi Aducerea Moaștelor Sfântului Constantin Brâncoveanu la Hurezi

Despre noi

Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului este una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. Astăzi, Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului organizează viața bisericească din județul Vâlcea, îngrijindu-se de peste 30 de mănăstiri și 350 de parohii.

Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului este una dintre cele mai vechi eparhii ale Bisericii Ortodoxe Române. A fost înființată la 1503, când, pentru îndreptarea vieții bisericești, voievodul Radu cel Mare (1495-1508) l-a adus în Țara Românească pe Sfântul Ierah Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, pe care l-a așezat mitropolit.

Până astăzi, la Râmnic au păstorit peste cincizeci de ierarhi, dintre care trei au fost deja canonizați. Aceștia sunt: primul ierarh al eparhiei, Sfântul Maxim Brancovici (1503), Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul (1705-1708) și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868).

La 18 iunie 2009, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Sfânta Episcopie a Râmnicului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie.

La 22 mai 2014, Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, pe atunci Episcop-vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucureştilor, a fost ales de Sfântul Sinod în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului. Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop a avut loc în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu Vâlcea, la 8 iunie 2014, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh.

Astăzi, Sfânta Arhiepiscopie a Râmnicului organizează viața bisericească din județul Vâlcea, îngrijindu-se de peste 30 de mănăstiri și 350 de parohii.