Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului: „Pericopa evanghelică ne învață că trebuie să avem îndelungă răbdare și nădejde în Dumnezeu”

7 Mai 2017 / Viața Eparhiei

Duminică, 7 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Înaltpreasfinția Sa a arătat că „Mântuitorul a săvârșit în cetatea Ierusalimului, la scăldătoarea Vitezda, minunea vindecării unui om care era bolnav de treizeci și opt de ani. La această scăldătoare, îngerul lui Dumnezeu se cobora din cer și cel care intra primul după tulburarea apei se făcea sănătos de orice boală era cuprins.

Între cei bolnavi era și omul acesta de care S-a apropiat Mântuitorul Hristos. Omul acesta, căruia Evanghelia nu-i precizează numele, păcătuise mult în viața lui, după cum relatează Sfântul Evanghelist Ioan la sfârșitul pericopei, însă, ajuns neputincios, trăia lângă această scăldătoare de mulți ani. Când Mântuitorul îl întreabă Voieşti să te faci sănătos?, bolnavul I-a răspuns: Doamne, nu am om care să mă arunce în scăldătoare, când se tulbură apa; până când vin eu, altul se coboară înaintea mea.  Atunci Fiul lui Dumnezeu  i-a zis: Scoală-te, ia-ţi patul tău şi umblă! și toți cei ce aflau în jurul scăldătoarei devin martorii minunii săvârșite de către Mântuitorul.

După săvârșirea minunii, cel care fusese bolnav merge prin cetatea Ierusalimului, iar fariseii, plini de invidie, îl întreabă cine l-a vindecat, Cine este omul care ţi-a zis: Ia-ţi patul tău şi umblă? Acesta nu știa să le spună cine este Cel Care l-a vindecat, pentru că Mântuitorul plecase, iar mulțimea se adunase să-l vadă pe el, cel care timp de treizeci și opt de ani fusese slăbănogit, iar acum, prin cuvântul unui om al lui Dumnezeu, se tămăduise.

După un timp, se întâlnește cu Mântuitorul în templu, iar Domnul îl atenționează: Iată că te-ai făcut sănătos. De acum să nu mai păcătuieşti, ca să nu-ţi fie ceva mai rău! Viața acestui om s-a schimbat și a început să-L mărturisească pe Iisus.

Această pericopă evanghelică ne învață că trebuie să avem îndelungă răbdare și nădejde în Dumnezeu și, totodată, că nu primim vindecarea trupului și a sufletului fără să manifestăm dorință de însănătoșire. Vindecarea slăbănogului s-a săvârșit în urma mărturiei lui și pe credința că îl poate vindeca Cel Care este înaintea lui. Pericopa evanghelică ne învață, în același timp, că avem datoria de a-L mărtusiri pe Dumnezeu. 

Să ne ajute Preamilostivul Dumnezeu ca și noi să avem parte de mila și dragostea Sa, să întărim credința noastră, ca prin această credință să arătăm că suntem fiii Lui”, a încheiat Părintele Arhiepiscop.

Alte articole despre: