Eşti aici

Viața Eparhiei

  • „Dumnezeu este Lumină, iar esența ultimă a tuturor lucrurilor este lumina. Să trăim viața în lumina și iubirea Lui Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie în Duminica a treia după Rusalii

    „Mântuitorul Hristos ne îndeamnă să dăm prioritate sau întâietate vieţii spirituale şi libertăţii noastre sufleteşti pentru a nu fi înrobiţi de grijile pentru bunurile materiale. Experienţa libertăţii pe care Hristos o dăruieşte omului se realizează în Duhul Sfânt trimis în lume de către Fiul întrupat şi de către Tatăl Său ceresc (Ioan XV, 26). Astfel, Sfântul Apostol Pavel precizează că „unde este Duhul Domnului, acolo este libertate” (II Corinteni III, 17) ”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica a treia după Rusalii la Parohia Săliște, din comuna Mălaia, Protoieria Călimănești.

    15 Iulie 2024
  • „Cerem ajutorul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, sfinților români și tuturor sfinților, ca prin rugăciune și prin curăția lăuntrică să devenim locașuri ale Duhului Sfânt”

    „Nimeni nu poate crede în Dumnezeu fără să fi auzit despre El și despre învățăturile Lui, iar această cunoaștere despre  Mântuitorul Hristos este cea pe care o primim prin predica Sfinților Apostoli, despre a căror chemare la apostolat vorbește pericopa evanghelică a acestei duminici”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 7 iulie, la Mănăstirea Ostrov, unde a fost cinstită Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Îndrumătoarea”.

    8 Iulie 2024
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Duhul Sfânt plinește lucrarea de mântuire a neamului omenesc, sălășluind în om iubirea Sfintei Treimi”

    „Pogorârea Duhului Sfânt este evenimentul care desăvârșește iconomia dumnezeiască a mântuirii neamului omenesc. Duhul Sfânt plinește lucrarea de mântuire a neamului omenesc, sălășluind în om iubirea Sfintei Treimi. Bunăvoința veșnică a Tatălui și iubirea jertfelnică cea necuprinsă a Fiului sunt vărsate în întreagă ființa omului, odată cu sălășluirea Duhului Sfânt”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 23 iunie, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea.

    23 Iunie 2024
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sfințit altarul de vară și noile chilii de la Mănăstirea Surpatele

    „Prin credință și lucrarea virtuților, oamenii dobândesc și cresc într-o unitate tot mai mare, în ei înșiși, între ei și a tuturor cu Dumnezeu, spre plinirea acesteia în Împărăția cerurilor”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 16 iunie, la Mănăstirea Surpatele, unde a sfințit altarul de vară și noile chilii. 

    16 Iunie 2024
  • Pomenirea eroilor neamului românesc la Cimitirul „Cetățuia” din Râmnicu-Vâlcea

    În ziua Praznicului Înălţării Domnului, la Cimitirul „Cetățuia” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a avut loc o ceremonie religioasă și militară pentru comemorarea eroilor neamului românesc.

    13 Iunie 2024
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Străbătut de lumina harului, cel vindecat de orbirea trupească, dar și de cea sufletească, mărturisește că tot darul desăvârșit de sus este”

    „Luminat prin mărturisirea credințe și eliberat din întunericul necunoștinței, orbul „intuiește” partea nevăzută a lucrurilor, într-o „vedere în profunzime”, mai presus de puterile raționale”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 9 iunie, la Mănăstirea Bistrița, unde a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.

    9 Iunie 2024
  • „Apa cea vie plineşte cererile cele de folos și oferă cunoştinţa adevărului, întru care poate fi cunoscut Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie

    „Atunci când vorbește cu femeia din Samaria, lângă fântâna lui Iacov: „Cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai înseta în veac, căci apa pe care i-o voi da Eu se va face în el izvor de apă curgătoare spre viaţă veşnică” (Ioan IV, 14), Mântuitorul Hristos îi arată modul sălășluirii Duhului Sfânt în inima omului”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 2 iunie, la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Maria Egipteanca” din localitatea Budești.

    2 Iunie 2024
  • „Dumnezeu îl vindecă pe slăbănogul de la Vitezda și de paralizia păcatului, nu doar de cea trupească”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob”

    „Slăbănogul de la Vitezda este un model de asumare a suferinței. Cei treizeci și opt de ani pe care acela i-a petrecut în suferință reprezintă un timp al rugăciunii și al smereniei, un timp al apropierii de Dumnezeu, printr-o credință puternică și o nădejde nezdruncinată care i-au devenit, de altfel, izvorul nesecat de răbdare, asemănându-se oarecând dreptului Iov”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 26 mai, la Mănăstirea Sfântul Ioan Iacob - Țara Loviștei.

    26 Mai 2024
  • „Sfințenia este chemarea înaltă care arată desăvârșirea și înțelesul a toată virtutea”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul Catedralei Arhiepiscopale

    Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrititorul Eparhiei Râmnicului, a fost sărbătorit în chip deosebit la Catedrala Arhiepiscopală, duminică, 19 mai. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

    19 Mai 2024
  • „Bucuria Învierii se prelungește în nădejdea că și noi vom învia întru viața veșnică”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din Drăgășani

    „Bucuria Învierii lui Hristos a fost mărturisită de către Femeile Mironosiţe şi de către Sfinţii Apostoli și s-a sălășluit în inimile tuturor acelora care au crezut în dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, pentru că, ne încredințează Sfântul Apostol Pavel: „dacă Hristos n-a înviat, zadarnică este atunci propovăduirea noastră, zadarnică și credința voastră” (I Corinteni XV, 14). Trupul lui Hristos cel Înviat, care are înlăuntrul Său izvorul luminii, strălucind, Îl luminează duhovnicește pe cel ce crede în El”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Paraclisul „Adormirea Maicii Domnului” din Drăgășani.

    7 Mai 2024
  • Vecernia Învierii la Catedrala Arhiepiscopală

    „După ce a înviat, Mântuitorul Hristos S-a arătat ucenicilor spunându-le: „Pace vouă!”, fapt ce descoperă necesitatea întâlnirii în comuniune de iubire a omului cu Dumnezeu. Pacea este un dar al lui Hristos Înviat (Efeseni II, 17), menit spre a se sălășlui în inimi (Coloseni III, 15), după îndemnul Sfântului Apostol Pavel”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Vecernia Învierii numită și Învierea a doua.

    5 Mai 2024
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Învierea Domnului este o revărsare de lumină și de viață, este înnoirea firii omenești și mărturia Tainei celei din veac”

    „Învierea Mântuitorului Hristos descoperă iubirea nemărginită a lui Dumnezeu față de întreaga umanitate, căci „în ce chip miluieşte tatăl pe fii, așa a miluit Domnul pe cei ce se tem de El” (Psalmul CII, 13), iar dragostea lui Dumnezeu a devenit temelia unirii noastre cu El”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea.

    5 Mai 2024

Pagini