Eşti aici

Cultural

 • Mihail Eminescu-imnograf al graiului românesc și arhistrateg al Culturii Naționale

  Cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, transmis în cadrul manifestărilor comemorative prilejuite de împlinirea a 172 de ani de la nașterea poetului Mihail Eminescu.

  15 Ianuarie 2022
 • Poetul Mihail Eminescu va fi omagiat la împlinirea a 172 de ani de la nașterea sa

  Sâmbătă, 15 ianuarie 2022, Arhiepiscopia Râmnicului  organizează o serie de manifestări duhovnicești-culturale prilejuite de împlinirea a 172 de ani de la nașterea poetului Mihail Eminescu.

  1 Ianuarie 2022
 • Proclamarea solemnă a Anului omagial și comemorativ 2022

  Proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.

  1 Ianuarie 2022
 • Mesajul Patriarhului Daniel cu ocazia Anului Nou 2022 | VIDEO

  Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj video cu ocazia Anului Nou 2022.

  31 Decembrie 2021
 • Concertul de colinde al Arhiepiscopiei Râmnicului

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marți 21 decembrie, la Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Ostroveni al Municipiului Râmnicu-Vâlcea a avut loc cea de-a VII-a ediție a concertului de colinde „Colindăm, Doamne, colind”.

   

  23 Decembrie 2021
 • „Înomenirea Fiului lui Dumnezeu, temelia ethosului creștin”

  † VARSANUFIE
  Prin harul lui Dumnezeu,
  Arhiepiscopul Râmnicului

  Preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului,
  Har, milă și pace de la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh,
  iar de la noi părintești binecuvântări!

  „Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit.
  Şi celor câţi L-au primit, care cred în numele Lui, 
  le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu”
  (Ioan I, 11-12)

  17 Decembrie 2021
 • Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2021

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului 2021 o scrisoare pastorală tuturor credincioşilor din Patriarhia Română.

  16 Noiembrie 2021
 • Profesori de la Universitatea din Tbilisi la cea de-a XX-a Sesiune anuală de comunicări a Centrului de Studii Medievale şi Premoderne „Antim Ivireanul”

  Duminică, 26 septembrie, la Mănăstirea Antim din Râmnicu-Vâlcea s-a desfășurat cea de-a XX-a sesiune anuală de comunicări a Centrului de Studii Medievale şi Premoderne „Antim Ivireanul: „Sfântul Antim Ivireanul în memoria cultural-spirituală”.

  27 Septembrie 2021
 • Concert omagial, conferințe și expoziție de carte dedicate Sfântului Antim Ivireanul la Biblioteca Județeană Vâlcea

  La Biblioteca „Antim Ivireanul”  s-a desfășurat marți, 28 septembrie, Concertul omagial  închinat Ocrotitorului Spiritual al Municipiului Râmnicu-Vâlcea, eveniment susținut de Corul Seminarului Teologic „Sfântul Nicolae”, în parteneriat cu Liceul de Arte „Victor Giuleanu” și Formația de Muzică veche Arheon a Arhiepiscopiei Râmnicului.

  29 Septembrie 2021
 • Sfântul Neagoe Basarab, protector al Ortodoxiei, conducător luminat și domn evlavios

  Cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, prezentat în cadrul Simpozionului „Sfântul Neagoe Basarab, izvor de spiritualitate românească”, desfășurat la Mănăstirea Ostrov, marți, 28 septembrie 2021.

  28 Septembrie 2021
 • Expoziție de icoane și miniaturi în cinstea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul

  În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, la Galeria Cozia din Râmnicu-Vâlcea a avut loc redeschiderea în mijlocul urbei a unei mult apreciate expoziții de icoane pe sticlă și miniaturi, realizate în cadrul Taberei de Creație desfășurate la Mănăstirea Cozia, la finele lunii august. 

  28 Septembrie 2021
 • Biserica de lemn din satul Urși, marele câștigător al Premiilor Europene pentru Patrimoniu

  Proiectul de conservare a Bisericii de lemn din satul Urși, judeţul Vâlcea, este marele câștigător al anului Premiilor Europene pentru Patrimoniu /Premiilor Europa Nostra 2021. Biserica a fost construită între anii 1757 și 1784, a suraviețuit unui incendiu în 1838 și apoi a fost abandonată. Redescoperită în 2007, a făcut obiectul restaurărilor în fiecare vară, până în 2020.

  25 Septembrie 2021

Pagini