Eşti aici

Cultural

 • Prăznuirea ocrotitorului spiritual al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului

  Biserica Ortodoxă l-a pomenit luni, 6 februarie, pe Sfântul Cuvios Varsanufie cel Mare. Cu prilejul zilei onomastice, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

  6 Februarie 2023
 • Colocviul „Sfântul Mitropolit Iosif al Moldovei, filantrop și clasic al muzicii de tradiție bizantină” la Biserica Mănăstirii Şerbăneşti – Morunglav

  Biserica Mănăstirii Şerbăneşti – Morunglav a găzduit un eveniment cultural cu totul aparte în ziua prăznuirii Sfântului Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, joi, 26 ianuarie: Colocviul „Sfântul Mitropolit Iosif al Moldovei, filantrop și clasic al muzicii de tradiție bizantină”.

  Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a prilejuit întâlnirea preoților și credincioșilor din Șerbănești cu Pr. Dr. Laurențiu Rădoi și Pr. Dr. Dumitru Siluan Scurtu, profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea, care au prezentat chipul duhovnicesc al Sfântului Iosif cel Milostiv.

  26 Ianuarie 2023
 • Slujbă de pomenire pentru poetul național Mihail Eminescu și recital din lirica eminesciană de Ziua Culturii Române

  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit  la Catedrala Arhiepiscopală în Ziua Culturii Române slujba de pomenire a poetului național Mihail Eminescu. La manifestările omagiale au participat preoți și iubitori ai personalității poetului Mihai Eminescu și ai operei sale.

  Manifestările comemorative au continuat la Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Antim Ivireanul”, unde actorul Alecsandru Danaev a recitat versuri din lirica eminesciană, fiind acompaniat la pian de doamna profesor Galina Nemțanu.

   

  15 Ianuarie 2023
 • Poetul Mihail Eminescu va fi omagiat la 173 ani de la naștere

  Poetul Naţional Mihai Eminescu va fi comemorat duminică, 15 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 173 ani de la naştere.

  1 Ianuarie 2023
 • Rânduieli liturgice speciale pentru sărbătoarea Crăciunului

  Anul acesta, sărbătoarea Nașterii Domnului este prăznuită duminica. Acest lucru presupune unele rânduieli speciale. În ziua Crăciunului se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, iar Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în Ajun.

  21 Decembrie 2022
 • Nașterea Mântuitorului Hristos – izvor de pace și de comuniune veșnică

  Preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului,
  Har, milă și pace de la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh,
  iar de la noi părintești binecuvântări!

   

  16 Decembrie 2022
 • Concertul Extraordinar de Colinde „Hristos Se naște, măriți-L!”

  Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 15 decembrie, la Sala Sindicatelor din Râmnicu-Vâlcea a avut loc Concertul Extraordinar de Colinde Hristos Se naște, slăviți-L, eveniment ajuns la cea de-a VIII-a ediție.

  15 Decembrie 2022
 • Pastorala Sfântului Sinod la prima Duminică din Postul Nașterii Domnului 2022

  Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis pentru prima duminică din Postul Naşterii Domnului 2022 o scrisoare pastorală tuturor credincioşilor din Patriarhia Română.

  18 Noiembrie 2022
 • Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”

  În perioada 8–12 noiembrie 2022 are loc la Râmnicu Vâlcea Salonul Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a XI-a. Timp de cinci zile municipiul Râmnicu Vâlcea va fi „Capitala cărții, literaturii și artelor vizuale”.

  9 Noiembrie 2022
 • „În cinstea celor ce-au plecat”

  Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Formația vocal instrumentală „Arheon”  a susținut Spectacolul „În cinstea celor ce-au plecat”, eveniment organizat in memoriam Mihaela Runceanu și Aurelian Andreescu.

  14 Noiembrie 2022
 • Spectacolul„Cântec pentru prieteni”

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, în seara zilei de luni, 31 octombrie 2022, Arhiepiscopia Râmnicului a fost gazda unui spectacol folk de excepție cu „Cântece pentru prieteni” - in memoriam Tatiana Stepa și Emilian Onciu. 

  31 Octombrie 2022
 • A XX-a Sesiune anuală de comunicări a Centrului de Studii Medievale şi Premoderne „Sfântul Antim Ivireanul”

  Duminică, 25 septembrie, Sala „Gherasim Arhiepiscopul” a Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” a găzduit cea de-a XX-a sesiune anuală de comunicări a Centrului de Studii Medievale şi Premoderne. Sesiunea este organizată de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Fundația Culturală „Sfântul Antim Ivireanul”, Primăria Râmnicului, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” și Forumul Cultural al Râmnicului.

  25 Septembrie 2022

Pagini