Eşti aici

Cultural

 • Slujbă de pomenire și manifestări culturale pentru poetul Mihail Eminescu

  Poetul Mihail Eminescu a fost omagiat la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, la împlinirea a 133 de ani de la mutarea la cele veșnice. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de parastas în Catedrala Arhiepiscopală și la statuia poetului din Scuarul Mihail Eminescu, manifestările fiind încheiate prin spectacolul de muzică și poezie „Crăiasă alegându-te”, susținut de actorul Cristian Iacob împreună cu soprana Monica Valentina Scurtu și pianista Galina Nemțanu în Așezământul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”.

  15 Iunie 2022
 • Manifestări culturale închinate poetului Mihail Eminescu

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează miercuri, 15 iunie 2022, manifestările culturale prilejuite de împlinirea a 133 de ani de la plecarea în Țara de peste Veac a poetului nepereche Mihail Eminescu.

  1 Iunie 2022
 • Grupul psaltic „Martyria” al Arhiepiscopiei Râmnicului va concerta în Germania

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, şi prin bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, Grupul psaltic „Martyria” al Arhiepiscopiei Râmnicului se va afla la sfârşitul acestei săptămâni în Germania, unde va desfăşura un bogat program cultural‑misionar. În cadrul acestuia, membrii grupului vor oferi răspunsurile de strană în cadrul mai multor slujbe, susţinând, totodată şi trei concerte.

  15 Mai 2022
 • Patriarhul Daniel, mesaj la Duminica Femeilor creștine: Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască bucurie și binecuvântare

  Sfintele Femei Mironosițîmpreună cu Maica Domnului sunt rugătoare pentru femeile creștine

  5 Mai 2022
 • Lansarea volumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”

  La Sala „Iosif Episcopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului” a avut loc sâmbătă, 7 mai, lansarea volumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Râmnicului în parteneriat cu Centrul Cultural al Municipiului București ARCUB și Asociația „Renașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești”.

  7 Mai 2022
 • Concert Extraordinar de muzică bizantină susținut de Protopsaltul Theodoros Vassilikos

  Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, vineri, 6 mai, protopsaltul Theodoros Vassilikos a susținut la Râmnicu-Vâlcea un Concert Extraordinar de muzică bizantină, împreună cu protopsalții Pr. Siluan Dumitru Scurtu și Dimitrie Hristodulos Voicescu.

  6 Mai 2022
 • Vernisajul expoziției de icoane „Chipul slavei Tale”

  Iubitorii de artă din municipiul Râmnicu-Vâlcea au participat joi, 5 mai, la vernisajul Expoziției de Icoane „Chipul slavei Tale”, eveniment ce a fost realizat în foaierul Așezământului „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”.

  5 Mai 2022
 • „Pianul cu poeme - Armonii de Înviere”, Recital de muzică și poezie

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, miercuri, 4 mai, actrița Daniela Nane și pianista Ioana Maria Lupașcu au susținut Recitalul de muzică și poezie „Pianul cu poeme - Armonii de Înviere”. 

  4 Mai 2022
 • Bucuria, pacea și iubirea față de aproapele – semnele învierii noastre întru Domnul

  Preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și preaiubiților credincioși din cuprinsul Arhiepiscopiei Râmnicului, 
  Har, milă și pace de la Dumnezeu Tatăl, Fiul și Sfântul Duh,
  iar de la noi părintești binecuvântări!
  Hristos a înviat!

  20 Aprilie 2022
 • Concertul „Miluiește-mă, Dumnezeule” la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”

  Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 14 aprilie, Corul „Eufonia” al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a susținut în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu-Vâlcea concertul „Miluiește-mă, Dumnezeule!”. 

  14 Aprilie 2022
 • Albumul dedicat doamnei Maria Brâncoveanu, lansat la sediul ARCUB din Capitală

  La sediul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București a avut loc joi, 7 aprilie 2022, lansarea primului volum al albumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”. Volumul este alcătuit de Iuliana Mateescu, consilier cultural 2 al Arhiepiscopiei Râmnicului și prezintă viața Mariei Brâncoveanu, conturând portretul ei ca mamă și doamnă a țării. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și alte personalități ale culturii române.

  8 Aprilie 2022
 • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, „Curăția minții, premisa rugăciunii neîncetate”

  Caracteristica adevăratei rugăciuni creştine este curăţia: curăţia rugăciunii este pe măsura celei a inimii şi a minţii celui care se roagă. Dacă sufletul omului este stăpânit de patimi, acesta nu se poate apropia de Dumnezeu nici să primească harul Său. Dar dacă acesta s-a depărtat de orice solicitudine a vieţii şi, întors în el însuşi, devine capabil de a primi mila lui Dumnezeu, sesizează starea sa păcătoasă, de boală, în care se află şi suferă pentru aceasta. Însă starea de suferinţă, de tristeţe, de părere de rău a omului pentru păcatele comise, îl face pe acesta să se întoarcă de la starea „împotriva firii” la cea „după fire” sau conformă cu firea.

  19 Martie 2022

Pagini