Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Chipul dumnezeiesc al persoanei se dezvăluie şi se actualizează în comuniunea cu semenii”

27 Februarie 2022 / Viața Eparhiei

„Prin iubirea față de semeni, mulțumim lui Dumnezeu pentru dragostea Sa față de noi”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, în cuvântul de învățătură împărtășit în cadrul Sfintei Liturghii la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfânta Muceniță Varvara” din Salina Ocnele Mari.

„Înfricoșătoare este vestea că „Dumnezeu va judeca și faptele cele ascunse ale oamenilor” (I Corinteni V, 13; Evrei XIII, 4), însă Dumnezeu este înainte de toate Marele Dăruitor, după cum Îl numește Sfântul Vasile cel Mare. Este Cel Care „dăruieşte cu adevărat toate, tuturor celor vrednici de har, pe măsura calităţii şi măsurii virtuţii fiecăruia”, ne încredințează Sfântul Maxim Mărturisitorul.

„Noi toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de Judecată al lui Hristos, - spune corintenilor Sfântul Apostol Pavel - pentru ca fiecare să primească după cele ce a făcut prin trup, ori bine, ori rău” (II Corinteni V, 10), iar evreilor le scrie că  „Dacă-i adevărat că toţi suntem muritori, tot aşa de adevărat este că toţi vom fi judecaţi (Evrei IX, 27).

Descoperim în Sfânta Evanghelie că iubirea față de semeni este virtutea care izvorăşte lumina vieții veșnice, în timp ce păcatul, indiferența, lipsa dragostei, atrage întunecarea conştiinţei care conduce către chinurile iadului.

Credinciosul este chemat să aibă privirea aţintită către Împărăţia lui Dumnezeu. Pregătirea omului pentru întâlnirea cu Domnul se face duhovniceşte, însă chipul dumnezeiesc al persoanei se dezvăluie şi se actualizează în comuniunea cu semenii. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur consideră faptele bune drept o mărturisire a credinţei și împlinirea poruncii Mântuitorului Hristos de a purta de grijă celor aflați în suferință.

Să ne apropiem de Dumnezeu prin faptele bune pe care le săvârșim, fără multă greutate, în mod firesc, și să ne purtăm răspândind prin toate mişcările sufleteşti şi trupeşti strălucirea darurilor de care Marele Dăruitor ne-a făcut părtași”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: