Eşti aici

Sfinți Ocrotitori

  • Sfântul Antim Ivireanul

    † Sfântul Antim Ivireanul

    Data prăznuirii: 27 Septembrie

    Sfântul Antim Ivireanul a fost un vestit tipograf, episcop şi mitropolit român de origine georgiană. A fost adus în Țara Românească de Sfântul Voievod Martir Constantin Brăncoveanu. Autor al celebrelor Didahii, Sfântul Antim s-a remarcat ca o personalitate culturală remarcabilă a vechii literaturi românești. A trăit între anii 1650-1716 și L-a slăvit pe Dumnezeu cu jertfa supremă, primind moarte mucenicească din mâna turcilor. Este prăznuit pe 27 septembrie.

  • Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii

    † Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii

    Data prăznuirii: 23 Noiembrie

    Acest fericit parinte Antonie, a trait pe vremea blagocestivului domn Matei Basarab si a Sf. Martir Constantin Brancoveanu. Un timp s-a ocupat cu negotul, ca apoi, lasandu-l, a ales „negutatoria cea sufleteasca". Renuntand la desfatarea lumii acesteia, a imbratisat viata monahala, in prea frumoasa pustie a Iezerului din tinuturile Valcii.

  • Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului

    † Sfântul Calinic de la Cernica

    Data prăznuirii: 11 Aprilie

    S-a născut pe 7 octombrie 1787 în Bucureşti, în mahalaua Sfântului Visarion, fiul unor târgoveţi de condiţie medie, Antonie şi Floarea Antonescu. A fost botezat cu numele Constantin, naşă fiindu-i Luxandra Văcărescu, soţia banului Barbu Văcărescu şi mama poetului Ienăchiţă Văcărescu. A urmat cursurile unei şcoli româneşti de pe lângă o biserică, (Colţea, sau poate Sfântul Gheorghe Nou), aici învătând şi limba greacă. [1] În 1807, mai înainte ca să fi împlinit 20 de ani, tânărul Constantin Antonescu şi-a urmat chemarea lăuntrică şi a intrat frate la Mănăstirea Cernica.

  • Sfântul Grigorie Decapolitul

    † Sfântul Grigorie Decapolitul

    Data prăznuirii: 20 Noiembrie

    Acesta s-a născut într-una din cetăţile Decapoliei, care se numeşte Irinopolis. Tatăl lui se numea Serghie şi era robit de patimile trupului, încât pentru mântuirea lui nicidecum nu purta de grijă. Pe maică să o chema Maria şi era binecredincioasă, iubitoare de Dumnezeu şi de fii, care, fiind rădăcină bună şi frumoasă stâlpare, a odrăslit pe acest mare Grigorie.

  • Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

    † Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu

    Data prăznuirii: 5 Octombrie

    În decursul veacurilor creştine, numeroşi sihaştri s-au nevoit pe Muntele Coziei.

  • Sfinții Martiri Brâncoveni

    † Sfinţii Martiri Brâncoveni

    Data prăznuirii: 16 August

    Sfinţii Brăncoveni sunt Domnitorii Ţării Româneşti, ce şi-au arătat Credinţa Creştină în Credincioşia de Neam şi Pământ Strămoşesc, într-un moment de "răscruce a vremurilor", când Răsăritul şi Apusul se luptau pentru supremaţie. Prin martirajul acestor Sfinţi, se dovedeşte că şi Ţara Românească are cu adevărat "Chipul cel creştin", pe o "Temelie" de neclintit. Nu numai "poporul român " este Credincios, ci şi "Stăpânirea" sa. Iată o dovadă de "Fiinţialitate românească".