Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Evanghelia de astăzi ne arată cât de mare este mila lui Dumnezeu”

9 Decembrie 2018 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a subliniat, duminică, 9 decembrie, la Biserica „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Râmnicu-Vâlcea, că „omul credincios trebuie să-L cunoască pe Dumnezeu, pentru a ajunge la sfințenie”.

Înaltpreasfinția Sa a sfințit cu agheasmă noua biserică pentru a se putea sluji și a arătat că lăcașul de cult este locul prielnic pentru această cunoaștere, încredințându-ne de „bunătatea, puterea, dreptatea, înţelepciunea şi marea răbdare a lui Dumnezeu cu noi, precum şi grija Sa nemărginită faţă de noi. „... Aceasta este viaţa veşnică: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis“ (Ioan III,17)”. În evanghelia duminicii acesteia, Mântuitorul o tămăduiește pe femeia gârbovă care, după o suferință de optsprezece ani în care nu a putut să vadă fața nimănui, primește binecuvântarea ca, în momentul în care își ridică privirea spre cer, să-L vadă și să-L cunoască pe Dumnezeu.

De optsprezece ani pătimea smerită, fără să cârtească, în îndelungă răbdare și, deși trupul îi era gârbov, sufletul se înălța în rugăciune către Dumnezeu, pe Care Îl și preamărește în momentul vindecării sale. Evanghelia de astăzi ne arată cât de mare este mila lui Dumnezeu, însă ne arată că trebuie să vindecăm întâi sufletul și apoi trupul. De multe ori, bolile trupești sunt consecința bolilor noastre sufletești”.

Chiriarhul Râmnicului a vorbit și despre cunoașterea Mântuitorului Hristos de către Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul noului locaș de cult. „După ce L-a cunoscut pe Dumnezeu, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit învățătura creștină poporului nostru, iar credința a fost păstrată,  mărturisită și apărată pe aceste meleaguri”.

Reliefând misiunea duhovnicească, culturală, misionară și social-filantropică a sfinților, ierarhilor și preoților, Părintele Arhiepiscop a subliniat necesitatea cinstirii acestora, făcând cunoscut și faptul că în duminica aceasta a fost hirotonit stră-strănepotul patriarhului Justinian Marina, care va sluji în satul natal al celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Alte articole despre: