IPS Varsanufie
-
„Împărăţia Cerurilor este o Împărăţie a luminii răspândite între Persoanele Sfintei Treimi şi din Ea între persoanele umane, unite cu Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie
„Mântuitorul Hristos ne încredințează că S-a apropiat Împărăția Cerurilor, însă învață că apropierea noastră de Dumnezeu este simțită în starea de pocăință, de smerenie, într-o permanentă creștere duhovnicească, care descoperă înrudirea noastră cu cei bineplăcuți ai Săi, care sunt sfinții”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 12 ianuarie, la Biserica „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din municipiul Drăgășani.
12 Ianuarie 2025 -
„Sfântul Ioan Botezătorul a acoperit cu haina smereniei toate virtuțile și s-a împărtășit cu cele cerești încă de pe pământ, descoperind tainele cele înalte ale dumnezeirii”
„Prin curajul propovăduirii, prin smerenia și iubirea față de Dumnezeu, Sfântul Ioan Botezătorul a devenit un model de viețuire. Dumnezeu i-a luminat sufletul, spre a tâlcui dumnezeieştile Scripturi prin cuvinte de înţelepciune, l-a întărit să trăiască în curăţie, să postească şi să sihăstrească, pentru ca, în final, să primească cununa muceniciei”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Râmnicu Vâlcea, în ziua prăznuirii ocrotitorului sfântului lăcaș.
7 Ianuarie 2025 -
„La Sărbătoarea Epifaniei, Tatăl Îl arată lumii pe Fiul întru Care a binevoit, iar Duhul Sfânt S-a pogorât peste Acesta în chip de porumbel”
„La Sfântul Ioan a venit Izvorul nemuririi să ceară botezul și S-a revelat Sfânta Treime. Mântuitorul Hristos, peste Care S-a pogorât Duhul în chip de porumbel și S-a odihnit peste El, a fost adeverit ca Fiu al lui Dumnezeu. Taina cea de nepătruns a Sfintei Treimi se dezvăluie prin deschiderea cerurilor și arătarea dumnezeirii Mântuitorului Hristos, Cel Care a primit să fie botezat de către Sfântul Ioan”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în predica rostită la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea la Praznicul Botezului Domnului.
6 Ianuarie 2025 -
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfântul Ioan Botezătorul a dorit să trezească conştiinţele tuturor acelora care veneau la râul Iordan pentru a primi botezul pocăinței”
„Fost-a om trimis de la Dumnezeu, numele lui era Ioan. Acesta a venit spre mărturie, ca să mărturisească spre Lumină ca toți să creadă prin el” (Ioan I, 6-7). Cele profețite în Legea Veche se împlinesc în Legea Nouă, atunci când omul renaște la viață. Vedem că încă din Legea Veche, iudeii erau scufundați în apele Iordanului, din dorința de a înneca păcatul și a dobândi curăția”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cuvântul împărtășit preoților și credincioșilor în Duminica dinaintea Botezului Domnului, la Parohia Rădăcinești din Protoieria Călimănești.
5 Ianuarie 2025 -
„Fiul lui Dumnezeu întrupat a ridicat firea noastră căzută în păcat, a umplut-o de strălucirea și de sfințenia Lui și o îmbracă în veșmântul sfințeniei”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie
„La Nașterea Mântuitotului Hristos, „poporul care stătea în întuneric a văzut lumină mare şi celor ce şedeau în latura şi în umbra morţii lumină le-a răsărit” (Matei IV, 16, Isaia IX, 1). Termenului lumină i-a fost asociat cel al sfințeniei, fiind urmat de îndemnul de a deveni „fii ai luminii” (Luca XVI, 8; Ioan XII, 36; I Tes. V, 5), cu o clară referire la starea de păcat, care este întuneric, pentru că „oricine face rele urăşte Lumina şi nu vine la Lumină, pentru ca faptele lui să nu se vădească. Dar cel care lucrează adevărul vine la Lumină, ca să se arate faptele lui, că în Dumnezeu sunt săvârşite” (Ioan III, 19-21), „iar dacă umblăm întru lumină, precum El este în lumină, atunci avem împărtăşire unul cu altul şi sângele lui Iisus, Fiul Lui, ne curăţeşte pe noi de orice păcat” (I Ioan 1, 7)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 29 decembrie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn.
29 Decembrie 2024 -
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Martiriul Sfântului Arhidiacon Ștefan oferă mărturia dragostei acestuia pentru Dumnezeu”
„Sfântul Arhidiacon Ștefan a mărturisit realitatea împărăţiei cereşti veşnice: „Iar Ștefan, fiind plin de Duh Sfânt și privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu și pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Și a zis: Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor VII, 55-56).
27 Decembrie 2024 -
„Din înălțimea cerului Împăratul a venit la noi, din curata Fecioară, Dumnezeu fiind , pentru a ne împărtăși sfințenia”
„Fiul, cel născut în peștera Betleemului, este Acela întru Care Tatăl a binevoit (Matei III, 17), iar taina Întrupării Sale ne înalță sufletește către voia „cea bineplăcută și desăvârșită” a Preasfintei Treimi, către planul preabun și negrăit în legătură cu lumea, pe care Dumnezeu l-a avut înainte de toți vecii”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului în cea de-a doua zi de Crăciun la Biserica „Nașterea Domnului” din Râmnicu Vâlcea.
26 Decembrie 2024 -
Liturghie baptismală în prima zi de Crăciun la Catedrala Arhiepiscopală
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Sărbătoarea Nașterii Domnului în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, unde bucuria liturgică s-a împletit cu cea baptismală.
25 Decembrie 2024 -
„Modul în care ne poftește Dumnezeu la cină este unul desăvârșit și unic”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Parohia Teiu
„Dumnezeu, cunoscut ca stăpân al casei în parabola celor poftiți la cină, oferă libertate desăvârșită celor pe care dorește să-i facă părtași darurilor Sale. Omul este chemat la sfințenie, pentru că hrana trebuie privită ca un dar al lui Dumnezeu, care prilejuiește realizarea comuniunii cu viața divină, cu libertatea, cu veșnicia”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 15 decembrie, la Parohia Teiu, din comuna Galicea.
15 Decembrie 2024 -
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Prin mărturisirea dreptei credințe și prin împlinirea voii dumnezeiești, Sfântul Ierarh Spiridon a ajuns locaș al lui Dumnezeu”
„Dobândirea stării de sfinţenie este o poruncă dumnezeiască, adresată tuturor: „Sfinţiţi-vă şi veţi fi sfinţi, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sfânt sunt” (Leviticul XI, 44). Sfinţenia înseamnă ajungerea la asemănarea cu Dumnezeu, în vederea căreia am fost creaţi, prin unirea cu Hristos în Sfintele Taine şi prin curăţirea de păcatul care ne desparte de Dumnezeu”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la biserica cu hramurile „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Ierarh Spiridin” în ziua prăznuirii ocrotitorului spiritual.
12 Decembrie 2024 -
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Bunătatea Sfântului Ierarh Nicolae era însoțită de frumusețea duhovnicească a unei personalități strălucitoare”
„Sfântul Ierarh Nicolae s-a apropiat de hotarele nepătimirii, dobândind vederi drepte despre Dumnezeu și despre oameni. Din experiența rugăciunii, a milosteniei și a îndelugilor postiri, a înțeles că bunătățile pe care Dumnezeu le dăruiește făpturilor Sale, prin Duhul Sfânt, sunt feluritele daruri dumnezeiești și, de aceea, a căutat să fie, cu adevărat mărturisitor și apărător al dreptei credințe, învățător înfrânării, dar și chip blândeților”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea.
6 Decembrie 2024