Eşti aici

Centrul Eparhial

  • Mormintele ierarhilor de Râmnic

    Mormintele ierarhilor

    De-a lungul timpului, în incinta Reședinței Centrului Eparhial din Râmnicu Vâlcea au fost înmormântați mai mulți ierarhi care au păstorit Eparhia Râmnicului. Astăzi, în partea de răsărit și miază-zi a Bisericii Bolniță pot fi văzute mormintele a patru ierarhi râmniceni.

    15 Ianuarie 2016
  • Crucea Voievodului Constantin Șerban

    Crucea Voievodului Constantin Șerban

    Crucea Voievodului Constantin Șerban, care datează din anul 1656, se află în spațiul cultural amenajat în incinta Centrului Eparhial. Crucea votivă, monument istoric înnegrit de trecerea anilor, a fost restaurată de către Părintele Arhiepiscop Varsanufie în întâiul său an de păstorire la Râmnic.

    15 Ianuarie 2016
  • Pisania - Fântâna Episcopului Filaret

    Fântâna Episcopului Filaret

    Fântâna Episcopului Filaret, aflată în fața Catedralei Arhiepiscopale Sfântul Ierarh Nicolae din Râmnicu-Vâlcea, este una dintre cele mai frumoase fântâni de piatră din secolul al XVIII-lea. În anul 2015, prin purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, fântâna a fost complet restaurată și reparată.

    15 Ianuarie 2016
  • Casele monahale ale Bolniței

    Casele monahale

    În vremea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica (1850-1868), aceste case monahale au adăpostit vechea tipografie și grămăticii. În vremea Războiului pentru Independenţă, aceste case au servit ca Spital.

    15 Ianuarie 2016
  • Cancelaria Eparhială

    Noua cancelarie

    La parter a fost instalată o fabrică de lumânări, cu un atelier spaţios, o sală de cazane, precum și câteva magazii şi depozite. La etaj au fost amenajate birourile administrative, împărțite pe trei secţii de activitate administativă.

    15 Ianuarie 2016
  • Clopotnița Catedralei Arhiepiscopale

    Turnul clopotniță

    Turnul clopotniță a fost construit la 1678, de Episcopul Ştefan, împreună cu un rând de case, de o parte și de alta a intrării. În clopotniță se afla trei clopote mari, reinstalate și armonizate în vremea Episcopului Vartolomeu Stănescu.

    15 Ianuarie 2016
  • Biblioteca Eparhială

    Biblioteca Eparhială

    Biblioteca Eparhială cuprinde numeroase cărţi de teologie, lucrări de literatură, studii ştiinţifice, reviste teologice din ţară şi străinătate, precum şi o colecție impresionantă de carte veche de patrimoniu. Biblioteca de carte veche românească (1.524 volume) şi carte veche străină (324 volume), împreună cu biblioteca de carte nouă (9.500 de volume), reprezintă un veritabil tezaur cultural-spiritual.

     

    6 Decembrie 2015
  • Muzeul Eparhial

    Muzeul Eparhial

    Muzeul Eparhial deține o însemnată colecţie de obiecte liturgice vechi, tipărituri și manuscrise originale, icoane și veşminte bisericeşti. Sunt vrednice de amintit obiectele bisericești și tipăriturile care datează din vremea domnitorului Șerban Cantacuzino, a Sfântului Voievod Martir Constantin Brâcoveanu, a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi a Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

    6 Decembrie 2015
  • Centrul Social Sfântul Antim Ivireanul - Vâlcea

    Centrul Social Sfântul Antim Ivireanul

    În partea de apus a Centrului Eparhial, între anii 1998-1999, a fost construită o clădire impunătoare, cu trei nivele, pentru a deservi Biblioteca Eparhială, Muzeul Eparhial, o sală de conferinţe, mai multe birouri și un cabinet medical. Astfel, clădirea a devenit sediul Centrului Social Sfântul Antim Ivireanul.

    19 Noiembrie 2015
  • Centrul Cultural Sfântul Calinic de la Cernica - Vâlcea

    Centrul Cultural Sfântul Calinic de la Cernica

    Centrul Cultural Sfântul Calinic de la Cernica se află în incinta Centrului Eparhial din Râmnicu Vâlcea. Clădirea acestuia a fost zidită de Sfântul Ierarh Calinic, la 1856, pe ruinele vechilor clădiri episcopale, arse la 27 martie 1847. Ea a găzduit Seminarul Teologic și Internatul acestuia, apoi tipografia și vechile cancelarii. A fost restaurată între anii 1963-1965, apoi între anii 20...-2010.

    7 Noiembrie 2015
  • Casa Arhierească

    Casa Arhierească

    Casa Arhierească apare prima dată într-o stampă din 1731. A fost arsă în timpul războiului turco-austriac și a fost refăcută de Episcopul Grigorie Socoteanu (1749-1764). A ars în incendiul din 27 martie 1847, dar a fost reconstruită de Sfântul Calinic de la Cernica, între anii 1850-1856. La 8 iunie 2014, Casa a intrat într-o nouă etapă de restaurare.

    7 Noiembrie 2015
  • Paraclisul Casei Arhierești - Râmnicu Vâlcea

    Paraclisul Casei Arhiereşti

    Paraclisul Casei Arhierești a fost ctitorit la 1751, de Episcopul Grigorie Socoteanu. Are hramul Sfântul Grigorie Teologul. Arhitectura, pictura și catapeteasma, toate păstrate până azi în forma lor originală, sunt exemple autentice de artă eclezială post-brâncovenească.

    7 Noiembrie 2015

Pagini