Ziua Națională: 106 ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918
La împlinirea a 106 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea.
La împlinirea a 106 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea.
„Sfinții Apostoli au fost primii oameni duhovnicești care au cunoscut venirea Duhului Sfânt în inimile lor (Romani V, 5), iar schimbarea care i-a cuprins le-a dat puterea să deslușească tainele credinței și exprimarea unor noi înţelesuri în lumina Revelaţiei”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sâmbătă, 30 noiembrie, la Paraclisul Arhiepiscopal „Sfântul Mucenic Ciprian” din municipiul Râmnicu Vâlcea.
De Ziua Naţională a României, duminică, 1 decembrie 2024, după Sfânta Liturghie, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale și lăcașurile de cult mănăstirești din țară și de peste hotare va fi oficiată slujba de mulțumire pentru libertatea și unitatea neamului românesc, precum și de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire națională a românilor în anul 1918 – personalități semnificative ale istoriei române și făuritori ai moștenirii culturale și comunitare a poporului nostru.
În şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Râmnicului, s-a hotărât vacantarea următoarelor posturi clericale:
Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, în luna decembrie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează patru concerte de colinde.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, joi, 29 noiembrie, în cadrul parteneriatului educațional dintre Parohia „Sfânta Filofteia” - Spital și Grădinița Ostroveni I, părintele Mihai Bălăceanu a fost oaspetele micilor preșcolari.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, marți, 26 noiembrie, în sala „Iosif Episcopul” din cadrul Centrului Eparhial, membrele Ligii Femeilor Creștin Ortodoxe din Arhiepiscopia Râmnicului s-au întâlnit la ședința lunară.
În perspectiva alegerilor parlamentare și prezidențiale din anul 2024, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008, 25 februarie 2016 și 21 iulie 2020, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, hotărăște:
Membrii Centrului catehetic „Maria-Alina Preoteasa” al Parohiei Călimănești II au participat în Duminica a 30-a după Rusalii, la Sfânta Liturghie, iar apoi la un atelier de creație.
Catedrala Arhiepiscopală îmbracă haine de sărbătoare la cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, marele făcător de minuni, cel care îi este ocrotitor și care mijlocește prin rugăciunile sale, înaintea Tronului Preasfintei Treimi, pentru sănătatea trupească și sufletească a tuturor acelora care viețuiesc în municipiul Râmnicu Vâlcea.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în cadrul parteneriatului educațional dintre Parohia Boișoara și Școala Gimnazială Boișoara, marți, 26 noiembrie, elevii unității de învățământ, alături de cadrele didactice, au participat la Sfânta Liturghie cu ocazia prăznuirii Sfântului Stelian, ocrotitorul copiilor.
„Pentru dobândirea unei vederi curate, Sfântul Cuvios Antonie a purtat o luptă cu patimile, spre dobândirea curăției inimii, cunoscând că numai „cei curați cu inima vor vedea pe Dumnezeu” (Matei V, 8)”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, la Mănăstirea Iezer, în ziua prăznuirii ocrotitorului vetrei monahale.