Lucrările ședinței anuale a Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului
Centrul Cultural Sf. Ierarh Calinic a găzduit joi, 19 ianuarie 2017, lucrările Adunării Eparhiale ale Arhiepiscopiei Râmnicului, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie.
În cadrul acestora au fost prezentate, spre examinare şi aprobare, rapoartele de activitate ale sectoarelor administraţiei Centrului Eparhial, precum şi bilanţul financiar pe anul 2016 şi planul bugetar pentru anul 2017.
Adunarea Eparhială a reunit reprezentanţi ai clerului şi laicatului Arhiepiscopiei Râmnicului, care au examinat și aprobat activităţile întreprinse în anul 2016, la toate sectoarele Centrului Eparhial: administrativ-bisericesc, cultural și comunicații media, învățământ și activități cu tineretul, economic, monumente și construcţii bisericești, juridic, patrimoniu, social-filantropic şi misionar, silvic, agricol și viticol, cât și sectorul exarhat.
Ședința a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ierah Nicolae, și de slujba de Te Deum, aducându-se mulțumire lui Dumnezeu pentru toate lucrările înfăptuite în anul precedent.
După analiza activităților tuturor sectoarelor, în a doua parte a ședinței s-au făcut propuneri referitoare la îmbunătățirea activităților pe care sectoarele Arhiepiscopiei Râmnicului le vor desfășura în cursul anului curent.
Evenimentul anului în Arhiepiscopia Râmnicului a fost sfințirea Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea și proclamarea canonizării Sfinților Cuvioși Neofit și Meletie de la Mănăstirea Stânișoara și a Sfinților Cuvioși Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu, la care au participat alături de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea al Antiohiei și Întregului Orient și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, o delegație a Patriarhiei Georgiei, precum și majoritatea ierarhilor din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
S-a remarcat în anul 2016, o grijă permanentă asupra aspectelor cultural-misionare ale Arhiepiscopiei Râmnicului, intensificându-se foarte mult activitatea editorială a Arhiepiscopiei Râmnicului, prin editarea a 11 volume de carte cu conținut pastoral-misionar, patristic și aghiografic, 8 CD-uri audio cu muzică bizantină și audiobook-uri.
În cursul anului care tocmai s-a încheiat, în Arhiepiscopia Râmnicului s-au început lucrările de construcție a două mănăstiri: Mănăstirea Sf. M. Mc. Gheorghe din Suiești, satul natal al Patriarhului Justinian, ce va fi sfințită în anul 2017, an declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română și Mănăstirea Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Cuv. Maria Egipteanca, din com. Budești.
În anul 2016, în Arhiepiscopia Râmnicului au beneficiat de ajutoare materiale în valoare totală de 283.075,56 lei, un număr de 9.099 persoane.