Eşti aici

Cultural

  • Arhiepiscopia Râmnicului oferă iubitorilor de cultură și spiritualitate patru concerte de colinde

    Cu binecuvântarea și la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, în luna decembrie, Arhiepiscopia Râmnicului organizează patru concerte de colinde.

    29 Noiembrie 2024
  • Simpozion Internațional dedicat Sfântului Antim Ivireanul la Râmnicu Vâlcea

    Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, marți, 24 septembrie, a avut loc Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul și epoca lui în cercetarea academică actuală. Noi teme și preocupări științifice”, un eveniment de referință pentru mediul academic și religios, desfășurat sub egida Centrului de Studii Brâncovenești al Arhiepiscopiei Râmnicului și a Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

    25 Septembrie 2024
  • Ceremonia de depunere a urnei cu eșantioane de pe câmpurile de luptă și din cimitirele de onoare din timpul celor două Războaie Mondiale

    Înalpreasfințitul Părinte Varsanufie a așezat, joi, 26 septembrie, în fundația monumentului eroilor din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, urna în care au fost introduse săculețe cu eșantioane de pe câmpurile de luptă și din cimitirele de onoare din timpul celor două Războaie Mondiale, spre veșnică pomenire și aducere aminte a faptelor mărețe a celor ce s-au jertfit pentru apărarea Patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru unitatea, libertatea și demnitatea poporului român. 

    26 Septembrie 2024
  • Concert închinat Sfântului Ierarh Antim Ivireanul

    Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, vineri, 27 septembrie, la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea a avut loc Concertul „Cadențe antimiene”, eveniment susținut de Corul „Cantus Domini”, sub bagheta părintelui Arhidiacon Răzvan Constantin Ștefan, în contextul prăznuirii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al municipiului Râmnicu Vâlcea.

    27 Septembrie 2024
  • Expoziția „Icoanele sfinţilor - chipuri ale moştenitorilor nestricăciunii”

    Joi, 26 septembrie, la  Așezământul „Sfântul Antim Ivireanul” din cadrul Centrului Eparhial va avea loc vernisarea expoziției „Icoanele sfinţilor - chipuri ale moştenitorilor nestricăciunii”.

    10 Septembrie 2024
  • Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul și epoca lui în cercetarea academică actuală. Noi teme și preocupări științifice”

    Centrul de Studii Brâncovenești al Arhiepiscopiei Râmnicului împreună cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și Proiectul European TYPARABIC organizează, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Simpozionul Internațional „Sfântul Antim Ivireanul și epoca lui în cercetarea academică actuală. Noi teme și preocupări științifice”, eveniment care face parte din suita de manifestări închinate Ocrotitorului Spiritual al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

    10 Septembrie 2024
  • Colocviul „Trecutul și viitorul studiilor bizantine” din cadrul Simpozionului Internațional „Centenarul congreselor de studii bizantine 1924-2024. Congresul de la București și internaționalizarea studiilor bizantine”

    Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Societatea Română de Studii Bizantine, Asociația Internațională de Studii Bizantine și Muzeul Național de Artă al României a organizat Colocviul „Trecutul și viitorul studiilor bizantine”, manifestare academică desfășurată în cadrul Simpozionului Internațional „Centenarul congreselor de studii bizantine 1924-2024. Congresul de la București și internaționalizarea studiilor bizantine”.

    9 Septembrie 2024
  • Educația - lumină pentru suflet și nădejde pentru viitor

    Orice început care stă sub semnul binecuvântării lui Dumnezeu ne îndeamnă să lucrăm cu mai multă atenție și dedicare, având conștiința că tot ceea ce ne propunem să facem va fi spre folosul și edificarea noastră ca persoane libere și responsabile care privesc cu nădejde spre viitorul lor, atât în această viață, cât și în veșnicie. De aceea, putem afirma că educația este un proces care nu presupune o finalitate, deoarece se adresează sufletului și minții care au fost create de Dumnezeu ca să fie într-un continuu progres spre desăvârșire, după cum spune înțeleptul împărat Solomon, că „îndemnurile care dau învăţătură sunt calea vieţii” (Pildele lui Solomon VI, 23).

    6 Septembrie 2024
  • Centenarul congreselor de studii bizantine (1924-2024)

    Arhiepiscopia Râmnicului împreună cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Societatea Română de Studii Bizantine, Asociația Internațională de Studii Bizantine și Muzeul Național de Artă al României organizează Colocviul „Trecutul și viitorul studiilor bizantine”, manifestare academică desfășurată în cadrul Simpozionului Internațional „Centenarul congreselor de studii bizantine 1924-2024. Congresul de la București și internaționalizarea studiilor bizantine”.

    3 Septembrie 2024
  • Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie laureat al Premiului Regal Literar

    Revista Regal Literar, aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, l-a desemnat pe Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, drept laureat al Premiului Regal Literar pentru volumul „Mântuiește, Bunule, sufletele noastre!”.

    12 August 2024
  • Sărbătoarea Imnului Național - afirmarea unui simbol al identității și demnității poporului român

    În fiecare an, Ziua Imnului Naţional este sărbătorită în mod deosebit la Râmnicu-Vâlcea, unde, acum 176 de ani, a fost intonat pentru prima dată cântecul Deşteaptă-te, române!, pe locul actualului Parc Zăvoi.

     

    29 Iulie 2024
  • Arhimandritul Veniamin Micle de la Mănăstirea Bistrița aniversat la împlinirea a 85 de ani

    La Mănăstirea Bistrița au avut loc sâmbătă, 6 iulie, o serie de manifestări duhovnicești-culturale prilejuite de aniversarea Părintelui Arhimandrit Veniamin Micle la împlinirea vârstei de 85 de ani, în cadrul cărora a avut loc lansarea volumelor: Un Domn, o credință, un botez; Pavăza dreptei credințe și Bătălia de la Posada. Adeverire documentară.

    6 Iulie 2024

Pagini