Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a binecuvântat Casa de cultură din orașul Băbeni
Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a binecuvântat joi, 24 octombrie, sediul Casei de cultură Dragoș Vrânceanu din orașul Băbeni, care a fost recent renovat. La evenimentul de inaugurare au participat reprezentanți ai autorităților de stat, centrale și locale.
Evenimentul a fost precedat de săvârșirea slujbei Parastasului la biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a Parohiei Băbeni I pentru ctitorii și ostenitorii așezământului cultural. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, înconjurat de un numeros sobor de preoți de la parohiile din orașul Băbeni și împrejurimi.
Apoi, cei prezenți au mers de la locașul de cult la sediul Casei de cultură Dragoș Vrânceanu, în fața căreia Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit slujba de sfințire a așezământului cultural. A urmat ceremonialul tăierii panglicii pentru reinaugurarea sediului modernizat, după care Chiriarhul Râmnicului a pecetluit această înnoire prin ungerea cu untdelemn sfințit și stropirea cu agheasmă. Ceremonialul festiv a continuat în sala de festivități a Casei de cultură, unde au fost rostite alocuțiuni, iar la final a avut loc un spectacol folcloric susținut de membrii Ansamblului folcloric „Dor” al Casei de cultură Dragoș Vrânceanu din Băbeni, ansamblu folcloric cu peste 50 de ani de tradiție și peste 70 de membri.
Casa de cultură din Băbeni a fost înființată din anul 1935, dar sediul acesteia se afla în altă locație, într-un pavilion realizat după modelul celor din Mărginimea Sibiului. Din anul 1951 până în anul 1986, când a fost inaugurată actuala clădire, activitățile culturale s-au desfășurat în clădirea Căminului „Eroilor”, construit în curtea bisericii Parohiei Băbeni I. Lucrările de renovare a clădirii Casei de cultură Dragoș Vrânceanu au fost finalizate în vara anului 2019, la 33 de ani de la prima inaugurare a așezământului cultural. Instituția culturală cuprinde o sală-muzeu cu obiecte specifice tradițiilor și meșteșugurilor locale, o sală pentru expoziții, o sală de conferințe și festivități, bibliotecă și mai multe spații administrative.
Dragoș Vrânceanu a fost un poet și traducător născut în Băbeni (14 februarie 1907), având studii universitare la Florența (1928-1932). Ulterior, a fost redactor la „Curentul” și „Curentul literar”, „Luceafărul”, „Universul literar” și alte publicații; profesor de limba italiană la Academia de Înalte Studii Comerciale; corespondent de presă și atașat cultural la Consulatul român din Milano; colaborator al Institutului de Folclor și al Institutului de Lingvistică; lector de limba italiană la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București. A publicat de-a lungul timpului mai multe volume de poezii și a tradus mai multe volume din limba italiană. A trecut la cele veșnice în data de 4 mai 1977, la București.