Eşti aici

Școala de vară în Parohia Malaia

19 Iulie 2019 / Învățământ

Aproape 100 de copii din Malaia, Voineasa și alte localități, cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, au participat în perioada 15-19 iulie la cea de-a IV-a ediție a Școlii de vară, organizată de Parohia Malaia, Protopopiatul Călimănești, județul Vâlcea. În fiecare zi, copiii au fost implicați în activități educaționale creative și recreative, catehetice și culturale. Ca și la ediția de anul trecut, alături de copii și organizatori au fost prezenți voluntari din țară și din străinătate. 

Timp de 5 zile, copiii din localitatea Malaia, cărora li s-au alăturat copii din Voineasa, Râmnicu-Vâlcea, București au fost cooptați într-un proiect cultural-educațional care capătă tradiție și prestigiu în plan local, prin promovarea culturii tradiționale autentice și a schimbului intercultural. Școala de vară de la Malaia este nu numai un cadru în care se desfășoară activități creative și interactive, ci mai ales reprezintă o șansă pentru copii de a deprinde cum să valorifice timpul liber și cum să relaționeze între ei.

„Școala de vară de la Malaia își diversifică activitățile pentru copii cu fiecare ediție pe care o organizăm. Astfel, dacă în primul an am început cu două activități, și anume pictură și sculptură în lemn, am ajuns anul acesta la cea de-a 4-a ediție în care am diversificat activitățile pentru copii, fiind implicați, pe lângă cei doi artizani în pictură și sculptură și prieteni vechi ai noștri, și anume arhid. Cosmin-Cristian Pisăru și Filofteia Pisăru, doi voluntari de la Crucea Roșie și 10 voluntari din Turcia (7 persoane), respectiv câte unul din Georgia, Ucraina și Macedonia. Biserica, prin mijloacele ei, trebuie să găsească metode de a atrage pe copii, pentru a le arăta frumusețile Ortodoxiei, iar una dintre acestea este comuniunea. Dar pentru aceasta este nevoie de comunicare, una dintre principalele provocări pentru generațiile tinere, tot mai preocupate de comunicarea virtuală și nu față către față. Prin dialog, prin activitățile desfășurate am aflat de necesitățile, grijile și nevoile cognitive, materiale și mai ales spirituale ale lor. Totodată, prin aceste activități ale Școlii de vară dorim să arătăm comunității că Biserica are rolul ei bine definit în educația copilului, dar și a comunității. Dacă educăm copilul, educăm și adultul. Părinții, bunicii află de la copii despre activitățile pe care le organizează Biserica și nu puține au fost acele cazuri când și-au întors inima lor spre Biserică, și nădăjduim că și spre Hristos, căci acesta este, până la urmă, scopul final al lucrării noastre”, a afirmat părintele paroh Marius-Vasile Rogoz, de la Parohia Malaia.

În cadrul ediției din acest an au fost derulate ateliere de pictură pe sticlă, modelaj în lut, cursuri de prim ajutor și de educație pentru sănătate, proiecții de filme educative cu învățături creștin ortodoxe. Prin implicarea voluntarilor străini, copiii, în funcție de prezență și vârstă, au participat la ateliere de comunicare, gastronomie, de muzică vocal-instrumentală și de educație interculturală. De asemenea, au fost desfășurate activități de prezentare a portului și tradițiilor populare ale zonei Văii Lotrului, respectiv ale celor din țările din care au venit voluntarii. Prezența voluntarilor străini în cadrul Școlii de vară de la Malaia devine o tradiție, ei fiind cooptați prin intermediul doamnei Antoanela Enăcache, responsabil activități proiecte în cadrul Serviciului European de Voluntariat (S.E.V.).

În demersul Parohiei Malaia s-au alăturat Școala Gimnazială Malaia, prin prezența cadrelor didactice coordonate de doamna director Claudia Pleșanu, Primăriei Comunei Malaia - primar Gabriel Țolea. Materialele de lucru și alimentele necesare au fost achiziționate prin sprijinul obștilor Repezi-Fratoșteanu, Moșnenilor Mălăieni și Târnovu Mare, firma Boromir a oferit produse de patiserie, iar pensiunea Socolescu cazarea formatorilor atelierelor de pictură și modelaj.

„Am încercat să le oferim copiilor o altă modalitate de petrecere a timpului, de a-i scoate din mirajul televizoarelor, tabletelor și telefoanelor mobile. De aceea, prin activitățile specifice vârstei, au fost organizate variate activități, care au debutat cu cele de cunoaștere reciprocă, deoarece, deși sunt din aceeași școală, am descoperit că sunt destule însușiri pe care nu le cunoșteau unii despre ceilalți. Prin diversificarea activităților ludice, de atenție, creativitate, precum și prin schimbul intercultural, copiii au conștientizat că trebuie să știe câte ceva din fiecare disciplină, au văzut că voluntarii cunosc o limbă străină, că știu a cânta vocal sau la un instrument muzical, și, de aceea, cred că putem spune și-au dezvoltat interesul spre educație”, a precizat Claudia Pleșanu, director Școala Gimnazială Malaia.

Școala de vară de la Malaia s-a încheiat vineri, 19 iulie, cu o festivitate, în cadrul căreia copiii participanți au primit diplome și daruri.

Alte articole despre: