Eşti aici

„Oamenii care I-au adus osanale, care L-au slăvit și care L-au cinstit, peste numai câteva zile, vor striga în curtea lui Pilat: Răstignește-L! Răstignește-L!”, a spus IPS Varsanufie în Duminica Floriilor la Mănăstirea Cozia

1 Aprilie 2018 / Viața Eparhiei

Duminică, 1 aprilie,  la Sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia. Alături de Înaltpreasfinția Sa, a fost prezent un sobor de preoți și diaconi, dar și mulțimea de credincioși care au sărbătorit Praznicul Floriilor în ctitoria Voievodului Mircea cel Bătrân.

În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Părintele Arhiepiscop a arătat că „ne aflăm cu numai o săptămână înaintea Praznicului Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă face amintire despre un eveniment important din istoria mântuirii neamului omenesc, anume de intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim.

Cu o zi înainte, într-o cetate de lângă Ierusalim care se numea Betania, Mântuitorul înviase pe prietenul Său cel mai bun, Lazăr. Mulțime de popor Îl urma pe El acum și toți se mirau și ziceau că n-au mai văzut ceva asemănător în neamul lui Israel.

Mântuitorul Și-a trimis ucenicii într-un sat numit Betfaghe, aproape de Betania, și acolo le-a poruncit să aducă un mânz al unei asine pe care nu călătorise nimeni, care nu fusese încă încălecat. Pe acest mânz al asinei Mântuitorul va intra în Ierusalim.

Când a intrat în Ierusalim, mulțime multă de popor, adulți și copii așterneau hainele ca să treacă peste ele și strigau Osana, Fiul lui David!

Acești oameni care I-au adus osanale, care L-au slăvit și care L-au cinstit, peste numai câteva zile, vor striga în curtea lui Pilat: Răstignește-L! Răstignește-L!”.

În continuare, Chiriarhul Râmnicului a vorbit despre Săptămâna Pătimirilor, amintind că „Mântuitorul vine de bună voie la patima Sa. În Evanghelie vedem că, în mai multe rânduri, au fost trimiși irodianii, ca să-L prindă pe Hristos, însă o putere îi culca la pământ atunci, când Îl vedeau. De data aceasta, Mântuitorul va merge și, după ce Se va ruga în Grădina Ghetsimani, Se va lăsa în mâinile oamenilor și va fi dus în această săptămână de la Ana la Caiafa și apoi la Irod  întemnițat și bătut, batjocorit, dezbrăcat de hainele Sale, îmbrăcat în flamidă în batjocură. Pe cap I se va pune coroană de spini, iar hainele Lui vor fi trase la sorți, iar El va fi răstignit, ca apoi să învieze”.

Ne aflăm la sfârșitul celor 40 de zile ale Postului Paștelui și începem o altă perioadă de post, de numai câteva zile, numită Săptămâna Pătimirilor, în care cu toții vom putea să-L însoțim pe domnul Iisus Hristos în toată patima Sa. Vom fi împreună cu El atunci când va fi prohidit și așezat în mormânt, ca numai peste o săptămână să ne bucurăm de Praznicul cel Mare al Învierii Sale, care este zălogul învierii fiecăruia dintre noi.

Mântuitorul, de bună voie, merge către patimă. Nici unul dintre oameni, până acum, n-a putut să îndure ce a îndurat Hristos. Aceasta este dovada Lui cea mai mare de dragoste către neamul omenesc. Mântuitorul spune în Evanghelia Sa  că este Păstorul cel Bun Care merge și după oaia cea rătăcită.

Atunci când Se va afla pe Cruce, Mântuitorul Se va ruga pentru cei care L-au răstignit și  pentru cei care au dorit să fie răstignit, cu aceste cuvinte:  Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac!

Care dintre noi ar putea să facă lucrul acesta atunci când este nedreptățit?”.

Stâlpările, prevestire a Învierii Mântuitorului

„În această duminică se sfințesc stâlpările de finic sau de salcie, ca o prevestire a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ca un preambul al acestei mari bucurii, pentru că, așa cum arată cântarea  Răsărit-a primăvara, vedem că întreaga natură ia parte la Învierea lui Hristos”, a subliniat Părintele Arhiepiscop.

„Îl rugăm pe Preasfântul Dumnezeu să ne ajute în această săptămână cu cinste să-L urmăm, să fim alături de El. Să încercăm, în aceste câteva zile care au mai rămas, să ne căutăm duhovnicește și să ne mărturisim păcatele, pentru a ne uni cu Dumnezeu și pentru a-L păstra în inima noastră”, i-a îndemnat Înaltpreasfinția Sa pe cei prezenți astăzi la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozia.

Alte articole despre: