Eşti aici

Comunicate de Presă

 • Patriarhul Daniel, binecuvântare în noul an școlar pentru elevii și profesorii români de pretutindeni

  Părintele Patriarh Daniel transmite un mesaj la începutul anului şcolar 2021-2022. Preafericirea Sa vorbește despre „elevii, părinţii, învățătorii și profesorii români de pretutindeni”, despre „utilitatea, dar și limitele educației on-line”, precum și despre rolul familiei în formarea copiilor.

  9 Septembrie 2021
 • Patriarhul României: Mesaj de compasiune și solidaritate cu poporul elen

  Patriarhul Daniel a transmis duminică, 8 august, un mesaj adresat Arhiepiscopului Ieronim al Atenei și al Întregii Elade prin care exprimă compasiunea și solidaritatea întregii Biserici Ortodoxe Române cu poporul elen profund afectat de incendiile de vegetație.

  Mesajul integral:

  9 August 2021
 • Hotărâri ale Sfântului Sinod

  În ziua de miercuri, 21 iulie 2021, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

  22 Iulie 2021
 • Patriarhul de Ziua Mondială a Rețelelor de Socializare: Cuvântul bun luminează comunicarea

  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat miercuri, cu prilejul Zilei Mondiale a Reţelelor de Socializare, un mesaj despre comunicarea responsabilă în contextul provocărilor lumii contemporane.

  30 Iunie 2021
 • Înălţarea Domnului – Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român

  La ora 12.00, în ziua de joi, 10 iunie 2021, clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase în semn de neuitare, prețuire și recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.

  8 Iunie 2021
 • Patriarhul Daniel: Duminica Părinților și Copiilor – prilej de omagiere și susținere a familiei creștine

  Părintele Patriarh Daniel a transmis un mesaj cu prilejul Duminicii Părinților și Copiilor (6 iunie 2021). El subliniază nevoia de a reafirma rolul principal al familiei în creșterea și educația pentru viață a copiilor și necesitatea de a sprijini familiile numeroase și pe cele defavorizate.

  Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit în 2009 ca prima duminică din luna iunie să fie dedicată în Patriarhia Română părinților și copiilor.

  Text integral:

  4 Iunie 2021
 • Patriarhul: Apel pentru încetarea conflictului armat dintre evrei şi palestinieni în Ţara Sfântă

  Patriarhul Daniel face un apel pentru încetarea violenţei și restabilirea păcii inter-etnice și religioase în Țara Sfântă:

  19 Mai 2021
 • Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea: Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, în Oltenia

  Arhiepiscopia Râmnicului își cinstește în mod deosebit Ocrotitorul și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale din municipiul Râmnicu-Vâlcea, în perioada 14 mai-16 mai 2021, la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, în Oltenia.

  1 Mai 2021
 • Oficial: Cum vor fi organizate slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021

  Cancelaria Sfântului Sinod a transmis marți, 20 aprilie, un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele în perioada 24 aprilie – 7 mai 2021. Se fac precizări privind procesiunile de Florii, Deniile, sosirea Luminii Sfinte și Învierea, dar și referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

  20 Aprilie 2021
 • Mănăstirea Turnu - anunț

  Mănăstirea Turnu oferă un teren în suprafață de 36 mp situat în orașul Călimănești, județul Vâlcea, nr. cadastral 37529, pentru amenajarea unui foișor din lemn pentru observarea păsărilor sălbatice din Defileul Oltului și o cale de acces la foișor, cu perioadă de depunere a ofertelor de 30 de zile între 20 martie - 20 aprilie.

  5 Aprilie 2021
 • Anul 2022 va fi dedicat rugăciunii și sfinților isihaști

  Sfântul Sinod a dedicat anul următor rugăciunii și sfinților isihaști. Hotărârea a fost adoptată în ședința desfășurată miercuri la Palatul Patriarhiei. Titulatura oficială a anului 2022 este: Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

  27 Februarie 2021
 • Sfântul Sinod: Primele decizii din 2021

  În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din Bucureşti, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

  26 Februarie 2021

Pagini