Eşti aici

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a Parohiei Pleșoiu a primit veșmânt de har

5 Iunie 2022 / Viața Eparhiei

„Fiecare Persoană a Sfintei Treimi, revelându-Se în lume şi lucrând în oameni şi între oameni, manifestă unitatea desăvârşită faţă de celelalte două Persoane prin fiinţa şi prin iubirea desăvârşită faţă de Ele. Dar în acelaşi timp aduce şi oamenilor iubirea Sa, din iubirea ce o are faţă de celelalte Persoane”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 5 iunie, la Parohia Pleșoiu din Protoieria Râmnicu-Vâlcea, unde a săvârșit slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul”.

Înaltpreasfinția Sa a  accentuat necesitate apărării unității Bisericii pentru că „prin comuniune se face vădită lucrarea Duhului Sfânt, care prin cuvintele Sfinților Părinți ne-au transmis adevărata credinţă. În planul desăvârşirii personale este nevoie de deschiderea sufletului către comuniunea cu Dumnezeu, întărindu-se comuniunea spre o unitate deplină, după cum Sfântul Ignatie Teoforul ne învață: „După cum Domnul n-a făcut nimic, nici prin El Însuşi, nici prin Apostoli, fără Tatăl, cu Care era unit, tot aşa şi voi să nu faceţi nimic fără episcopi şi fără preoţi; nici să nu încercaţi să vi se pară că este binecuvântat a face ceva de unul singur, ci în comun: o singură rugăciune, o singură cerere, o singură minte, o singură nădejde în dragoste, în bucuria cea neprihănită, care este Iisus Hristos, decât Care nu este nimic mai bun. Adunaţi-vă cu toţii ca într-un templu al lui Dumnezeu, ca la un altar, în jurul unuia Iisus Hristos, Care a ieşit de la Unul Tatăl, Care este unul şi la Tatăl  S-a întors”.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a reliefat și contribuția Părinților care au participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, amintind contribuția Sfântului Atanasie cel Mare în apărarea dreptei credințe, care a arătat atunci că: „cel ce crede în Fiul, crede şi în Tatăl pentru că el crede în ceea ce aparține naturii Tatălui. Aşadar, credinţa este într-unul singur Dumnezeu. Şi cel care slăvește şi cinsteşte pe Fiul, prin Fiul slăvește şi cinsteşte pe Tatăl. Pentru că divinitatea este una. Şi, prin urmare, și cinstirea este una, iar slăvirea este tot una, care este dată Tatălui în şi prin Fiul. Şi El ne-a dat nouă să cunoaştem că din adevăratul Tată, El este adevăratul Fiu Născut al Său”. Sfinții Părinți s-au așezat în unitatea comuniunii și a credinței, dovedindu-se a fi învățători vrednici de urmat, și tot ce s-a păstrat de la ei în deplin acord, a fost  considerat, fără nicio ezitare, ca învățătură adevărată și universală a Bisericii”.

Piatra de temelie pentru noua biserică  a fost așezată în anul 2008 și s-a construit între anii 2008-2022, fiind împodobită cu pictură de către zugravul Jane Ioana, pentru aceasta contribuind, cu timp și fără timp, alese inimi credincioase și oameni care au oferit din bunătatea și dărnicia lor.

 

Alte articole despre: