Eşti aici

Spectacol de teatru și lansare de carte pentru copii la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului

1 Iunie 2023 / Învățământ

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în ziua de 1 Iunie a fost organizat un spectacol de teatru cu păpuși pentru copii care a pus în scenă textul cărții de povești Ciofu, o pasăre marghioală,  volum realizat de doamna Consilier Iuliana Mateescu ce apare în colecția Cartea satului vâlcean cu povești românești.

Evenimentul a avut loc în sala „Gherasim Arhiepiscopul” din cadrul Așezământului „Sfântul Antim Ivireanul” și s-a bucurat de prezența actorilor Gabriela și Cristi Iacob precum și a tinerei  Andreea Dabu,  care au oferit un spectacol extraordinar copiilor din Râmnicu-Vâlcea, Popești și Păușești Măglași, acolo unde Ciofu apare reprezentat în pictura exterioară a lăcașurilor de cult.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, le-a descoperit copiilor frumusețea darurilor pe care Dumnezeu le-a așezat în viața fiecăruia, pentru a aduce bucurie în inimile celor dragi. La final, Înaltpreasfinția Sa a oferit fiecărui copil cartea de povești și daruri, cu prilejul zilei de 1 Iunie.

„Povestea Ciofu, o pasăre marghioală ne întoarce în timp, mai bine de 200 de ani, ca să ne amintim de gingașele bisericuțe de sat, viu colorate ce aparțin perioadei post-brâncovenești din zona Olănești. Scenele cu animale, păsări, vânători din care face parte și ciofu, înconjurat de pasarele, au fost inspirate de cărțile populare de înțelepciune de acum două veacuri care au circulat în zona Vâlcii. 
Povestea noastră cheamă deopotrivă copiii și adulții să cunoască tezaurul de artă veche din zonele rurale, să-l înțeleagă și să-l respecte. Valoarea lui, unicitatea, mesajele picturilor sunt temelia neamului nostru care a rezistat prin credință. Biserica noastră a fost și este un loc unde îl slăvim pe Dumnezeu, întreaga lume cerească, dar și spațiul unde copiii noștri primesc reperele morale pentru a viețui frumos, în firescul lăsat de Dumnezeu prin învățătura Lui”, a accentuat doamna Iuliana Mateescu, Consilier Cultural II al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Alte articole despre: