Eşti aici

Ediția a II-a a Simpozionului Național de Misiologie „Arhid. Prof. Univ. Dr. Petre I. David” a debutat la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Fometești

24 Mai 2019 / Cultural

Ca în fiecare an, acest simpozion a debutat cu o serie de activități cultural-duhovnicești, ce s-au desfășurat la biserica ctitorită de Părintele David în satul natal, Fometești.

După slujba Parastasului, săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, înconjurat de un sobor de preoți, din care a făcut parte Părintele Mihai David, fratele Părintelui prof. Petre David, cât și preoți profesori de misiologie din marile centre universitare din țară, ucenici ai Părintelui Arhidiacon, Chiriarhul Râmnicului a evocat chipul Părintelui Petre David, profesor de excepție al Facultății din București și misionar exemplar al Bisericii noastre strămoșești.

 „A îndrumat multe generații, sute și mii de studenți, lăsându-și amprenta asupra lor așa cum și-a lăsat-o asupra mea, asupra părinților profesori, împreună slujitori cu noi în seara aceasta, fiind nu doar un dascăl cu mult har, ci și un părinte și un prieten al fiecăruia, sădind în inimile lor dragostea de Biserică și Neam”.

„Era de o smerenie cum rar puteai să întâlnești, de aceea nici nu a primit hirotonia întru preot, slujind ca diacon până la sfârșitul vieții sale”.

„Talentul său oratoric s-a concretizat în predicile misionare din serile de sâmbătă, pe care le rostea din amvonul Mănăstirii Antim, acolo unde slujea alături de Părintele Sofian Boghiu, îndrumătorul său duhovnicesc”.

În încheierea evocării sale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a menționat că, deși Părintele Petre David „s-a stins din viață foarte devreme, el a continuat să ardă ca o făclie, luminând pe cei din jurul său, oameni pentru care s-a jertfit când îi avea în grijă ca studenți. De aceea, am socotit ca aici, în Arhiepiscopia Râmnicului, unde s-a născut și unde și-a dorit să fie înmormântat, lângă ctitoria lui, să ridicăm o cruce spre veșnica lui pomenire, dar să și organizăm anual un simpozion de misiologie care să îi poarte numele”.

Alte articole despre: