Eşti aici

Cercul pastoral misionar Ocnele Mari s-a întrunit la Parohia Troianu din Râmnicu-Vâlcea

15 Noiembrie 2017 / Administrativ

Marți, 14 noiembrie 2017, la Parohia Troianu din Râmnicu Vâlcea, judeţul Vâlcea, a avut loc întâlnirea preoţilor din cadrul Cercului pastoral-misionar Ocnele Mari, din Protopopiatul Râmnicu-Vâlcea. 

Prezent la lucrările cercului pastoral, Părintele Protoiereu Nicolae Proteasa a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, subliniind că rolul acestor întâlniri este acela de a veni în ajutorul preoților prin prezentarea unor aspecte privind eficientizarea activității administrative, dar și a unor activități cu caracter educativ și social-filantropic desfășurate de parohii sau în parteneriat cu instituțiile de învățământ, instituții de cultură sau cele din domeniul social.

Lucrările cercului s-au desfășurat și sub egida Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, debutând cu săvârşirea slujbei de Te Deum și continuând cu prezentarea temei Patriarhul Justinian şi apărătorii Ortodoxiei în timpul comunismului de către părintele Florin Popa, preot paroh la Parohia Troianu. Părintele a arătat că „alături de patriarhul Justinian, la loc de cinste se numără mulţi ierarhi, profesori de Teologie, studenţi, monahi, intelectuali creştini, dar mai ales cei peste 2000 de preoţi ortodocşi, care au fost arestaţi, anchetaţi, aruncaţi în închisori, trimişi să lucreze la canalul Dunăre – Marea Neagră, câţiva chiar deportaţi în Siberia, de cele mai multe ori pentru acuzaţii nefondate, dar consideraţi periculoşi pentru regimul comunist. Credinţa lor puternică şi curajul de a-L mărturisi pe Hristos, au făcut din Biserica Ortodoxă Română una din instituţiile fundamentale ale rezistenţei neamului românesc împotriva ateismului militant. Răbdarea şi suferinţele apărătorilor Ortodoxiei şi ale mărturisitorilor din temniţele comuniste, lupta şi dăruirea de sine a vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina, lucrarea duhovnicească a clericilor devotaţi, sunt dovezi ale credinţei şi ale jertfelniciei poprului roman, pe care trebuie să le preţuim şi să le purtăm permanent în memoria noastră”.

După susținerea temei au avut loc dezbateri referitoare la subiectul propus. Invitat la lucrările cercului, părintele Gheorghe Neagoe, preot pensionar, a vorbit despre contextul şi motivele care au dus la arestarea şi anchetarea unor preoţi din judeţul Vâlcea şi din Oltenia.

La această întâlnire au luat parte preoţii din parohiile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ioan Gură de Aur, Trăistari din orașul Ocnele Mari, Buda, Căzănești, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, Râureni și Troianu din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

Alte articole despre: