Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Sfinţenia este împărtăşire de viaţa dumnezeiască”

25 Aprilie 2022 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie în a doua zi de Paști la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Râmnicu-Vâlcea unde, în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, a accentuat că „timpul deschis prin Învierea Domnului este vremea harului. Apropierea noastră de Dumnezeu, ca stare de sfinţenie, pe care trebuie să o dobândim, nu se realizează ca o împărtăşire sau apropiere de fiinţa lui Dumnezeu, ci de lucrarea Lui”.

„Dumnezeu este cunoscut mistic după Înviere, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. „Mântuitorul Hristos Îşi arată puterea Lui atotputernică învingând moartea cu trupul şi înviind a treia zi din morţi, urcându-Se la cer şi şezând de-a dreapta Tatălui, împreună cu acest trup pe care l-a purtat pentru noi şi în care a murit, încredinţându-ne astfel învierea din morţi, restaurarea în ceruri şi moştenirea Împărăţiei, în cazul în care şi noi, imitându-L după putinţă vom birui cu dreptate pe începătorul păcatului”, după cum învață Sfântul Grigorie Palama. La fel cum Mântuitorul Hristos, înviat din morţi, a intrat în slava Tatălui, şi credincioşii vor învia cu El în slavă şi vor ajunge la vederea „faţă către faţă”.
Sfinţenia înseamnă împărtăşire de viaţa dumnezeiască din Trupul Domnului Iisus Hristos, fiind obţinută de om prin har şi dezvoltată prin fapte bune, printr-o colaborare susţinută cu acesta. Sfinţenia este astfel modul de actualizare a harului într-o viaţă lipsită de păcat, prin care înaintăm spre viaţa veşnică prin Mântuitorul Hristos, Izvorâtorul şi Susţinătorul sfinţeniei în noi.
Dumnezeu, Care l-a zidit pe om şi i-a sădit în adâncurile lui puterea de cuprindere a dumnezeirii, îl înconjoară cu dragostea sa, iar harul face să iradieze în noi întregimea sfinţeniei şi dumnezeirii Mântuitorului Hristos”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: