Eşti aici

„Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cinstiți întocmai cu Apostolii, întrucât s-au arătat a fi evlavioși mărturisitori ai credinței și protectori al Bisericii”

22 Mai 2023 / Viața Eparhiei

„Sfinții Împărați Constantin și Elena și-au asumat întru totul cinstirea Sfintei Cruci, și au chemat oamenii din întregul Imperiu Roman să așeze în inimile lor darurile Învierii Mântuitorului Hristos și să se împărtășească din roadele mântuirii”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 21 mai, la Mănăstirea Hurezi.

Înaltpreasfinția Sa a reliefat că „Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cinstiți întocmai cu Apostolii, întrucât s-au arătat a fi evlavioși mărturisitori și apărători ai credinței, protectori al Bisericii, ctitori de cetăţi creştine şi lăcaşuri sfinte, promotori ai libertății creștinilor dar și a demnității umane. În întreaga activitate au promovat principiile vieții creștine, armonizând legi și organizând o amplă lucrare filantropică care descoperă aspiraţia omului în a se dărui lui Dumnezeu.
Prin renunţarea asumată la formele de idolatrizare a chipului împăratului, alimentat de concepţii străine de adevăratul duh scripturistic, și au reașezat în conștiința publică ideea de adorare a lui Dumnezeu, parcurgând drumul către libertatea iubirii împărtăşite semenilor în nădejdea Învierii, fără de care considerau că, într-adevăr, viața umană eșuează. Eusebiu de Cezareea afirma că „Dintre toți împărații Romei, Sfântul Constantin a fost singurul care L-a proslăvit pe Dumnezeu, Împăratul a toate, cu o atât de mare dăruire; el singur a mărturisit și a răspândit fățiș tuturor învățătura lui Hristos; el singur a proslăvit Biserica Lui, așa cum nimeni nu mai făcuse vreodată”.
În felul acesta înțelegem atitudinea elesiastică pe care au avut-o Sfântul Împărat Constantin împreună cu mama sa, Sfânta Elena. Ocrotind și sprijinind Biserica, au așezat bazele unei noi civilizații care afirma valoarea libertății câştigată de Hristos pe Cruce pentru fiecare persoană umană și care se împlineşte ca actualizare a iubirii treimice, în comuniunea şi comunitatea eclesială”,a spus Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: