Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului: „Prioritatea noastră nu poate fi decât comuniunea în Trupul Euharistic, rămânând în Biserică spre a dobândi Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu”

28 Iunie 2020 / Viața Eparhiei

„Evanghelia duminicii acesteia reprezintă îndemnul de a căuta și de a ne statornici în cele ce sunt de multă trebuinţă sufletului: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate celelalte se vor adăuga vouă!” (Matei VI, 33)”, sunt cuvintele pe care Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, le-a așezat în inimile preoților și credincioșilor care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea Turnu, unde a fost cinstită Icoana Maicii Domnului Trihirussa.

„Prioritatea noastră nu poate fi decât comuniunea în Trupul Euharistic, rămânând în Biserică spre a dobândi Împărăția cea veșnică a lui Dumnezeu”, a continuat Chiriarhul Râmnicului. „Pentru aceasta este necesară revalorizarea cuvântului prin acoperirea lui cu fapte și raportarea noastră la Cuvântul dumnezeiesc în chip drept, iar bucuria și pacea trebuie să constituie experiențe vii cu perspective eshatologice. Întristările și împotrivirile lumii nu trebuie să risipească bucuria și pacea credinciosului care este chemat să devină părtaș dumnezeieștii firi.

Rațiunea Înomenirii Fiului lui Dumnezeu a fost ca prin extinderea Persoanei Sale în istorie, în lume, omul să intre în Împărăția lui Dumnezeu. Viața în Biserică a credincioșilor se întemeiază pe Hristos. Acesta este vița, iar credincioșii mlădițele. Hristos Domnul nu îl cheamă pe om ca pe un primitor pasiv al Său, ci spre a deveni purtător energic și părtaș al vieții adevărate ce i se dă prin transformarea lui. Când omul se preocupă de mântuirea proprie și răspunde la chemarea lui Hristos, primindu-L pe Acesta în inima lui, el devine mlădiţă aducătoare de roadă, devine lumină a faptelor celor bineplăcute lui Dumnezeu.

În această lucrare sfințitoare, lepădărea grijilor și iubirea față de aproapele ne reașază în comuniune cu Dumnezeu: „Nu vă îngrijiţi pentru sufletul vostru ce veţi mânca, nici pentru trupul vostru cu ce vă veţi îmbrăca; oare nu este sufletul mai mult decât hrana şi trupul decât haina?” (Matei VI, 25). Mântuitorul ne pune înaintea ochilor sufletești dovada că nu abundența, excesul și consumul material promovat tot mai mult în zilele noastre înseamnă bucurie, căci bucuria necuvenită aduce întristare și doar comuniunea în Hristos poate aduce bucuria cea adevărată pentru că „harul Domnului face sufletul să împărățească cu El în vecii nesfârșiți”, după cum învață Sfântul Macarie Egipteanul”.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit de asemenea despre iubirea aproapelui ca modalitate de a ne așeza în nădejdea vieții veșnice: „Nicio bucurie nu se poate compara cu bucuria de a renunța la tine în fața aproapelui: să te uiți pe tine, să uiți nevoile și necazurile tale, văzând suferința celui de lângă tine, mângâind sufletul lui și ostoind după putință suferința sa, asemănându-ne în acest fel în chip desăvârșit cu Domnul Hristos.  Omul nu poate ajunge la iubirea de Dumnezeu dacă nu își iubește aproapele. Să ne străduim în fiecare clipă să fim bucuria celor de lângă noi. Aproapele nostru să vadă și să înțeleagă din purtarea și dragostea noastră că atunci când Hristos Se naște în sufletul nostru nu mai poate încăpea egoismul, lipsa dragostei și răutatea”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: