Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Pentru a se uni cu Dumnezeu, omul trebuie să se sfinţească”

27 Iunie 2021 / Viața Eparhiei

„Sfinţenia îşi are, cu certitudine, izvorul în Hristos Cel sfânt prezent în Biserică. Starea de sfinţenie este obţinută de om prin har şi este dezvoltată prin fapte bune, printr-o colaborare susţinută cu acesta”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică 27 iunie, la sfințirea Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop” a Parohiei Dobrușa din Protopopiatul Drăgășani.

După slujba de sfințire a noii biserici parohiale, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor, a reliefat: „cu cât membrii Bisericii sunt mai uniţi cu Mântuitorul Hristos, cu atât ei se împărtăşesc tot mai mult de sfinţenia Lui.
Învierea şi înălţarea Mântuitorului Hristos cu trupul se actualizează, prin sălăşluirea Lui în noi, prin Duhul Sfânt. Hristos Cel răstignit şi înviat devine astfel sursă a sfinţeniei pentru toţi membrii Bisericii – Trup al lui Hristos: „care a dezlegat mai întâi în chip nevăzut lanţul păcatelor şi a făcut loc Duhului sfinţeniei şi a îndreptat şi luminat pe omul dinlăuntru şi a înviat prin unirea cu Dumnezeu din morţi şi a făcut sufletul să vieţuiască dumnezeieşte şi a dat viaţa dumnezeiască şi cu adevărat existentă a lui Dumnezeu”, după cum ne încredințează Sfântul Grigorie Palama. 
Însă harul dumnezeiesc nu lucrează decât acolo unde persoana umană răspunde în integralitatea ei apelului tainic al Duhului Sfânt, uitând de sine pentru slujirea lui Dumnezeu şi a aproapelui. Să căutăm, așadar, ca în viața noastră să ne împărtășim din bogăția darurilor lui Dumnezeu și să pășim pe calea poruncilor, spre a ne asemăna sfinților”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie. 

Alte articole despre: