Eşti aici

Biserica de lemn din satul Urși a primit veșmânt de har

4 Iulie 2021 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a înveșmântat în har biserica de lemn din satul Urși, comuna Popești, monument istoric care în ultimul deceniu a primit veșmântul reînnoirii.

Biserica din Urși cu hramurile „Buna Vestire” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”  a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi popa Costandin. După incendiul din 1838 biserica a fost reparată și pictată în anul 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae și Ioan atât la interior, cât și la exterior. Din anul 1913 în sat a fost construită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând abandonată în cimitir. Ultima reparație a avut loc în anul 1943.

Restaurarea ei a început la 12 iunie 2010, ca urmare a prăbușirii bolții peste altar, cu o intervenție de urgență inițiată de Ordinul Arhitecților din România și finanțată de Fundația Pro Patrimonio, prin regretatul arhitect Șerban Cantacuzino, fondatorul fundației în anul 2000. Timpul efectiv de intervenție asupra monumentului, ca urmare a specificului activităților de restaurare, a fost de patru luni pe an, din iunie până în septembrie. 

În perioada 2011-2021 s-a lucrat la consolidarea picturii, desfacerea bolții (bârnele și iconostasul fiind restaurate la Universitatea Națională de Arte București), realizarea unor fundații noi din piatră, înlocuirea tălpilor și bârnelor putrede din structură, refacerea bolții, a șarpantei și a învelitorii de șiță, conservarea frescelor interioare și exterioare, reparația și completarea mobilierului interior, sistematizarea verticală.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie și a împărtășit cuvânt de învățătură în care a evidențiat modul în care sfinții români s-au împărtășit din darurile Sfântului Duh și au devenit povățuitori pentru întregul popor. „Sfinții români s-au învrednicit a tâlcui tainele credinței atât prin cuvinte alese, cât și prin nevoințele nepătimirii, având o experiență duhovnicească aparte, învățând pe toți, prin pilda vieții lor, să se roage fără încetare și, întru smerenie, să împlinească poruncile Mântuitorului Hristos. Formarea lor duhovnicească a însemnat dobândirea unor virtuți alese dar și a unor experiențe spirituale cu totul aparte, mai presus de cuvânt şi de înţelegere”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Râmnicului l-a hirotesit iconom stavrofor pe părintele Constantin Valeriu Șerban și a oferit diplome de vrednicie arhitecților și restauratorilor care au lucrat la înnoirea lăcașului de cult.

Alte articole despre: