Eşti aici

„Apa cea vie este lumina cunoaşterii lui Dumnezeu”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” - Budești

30 Mai 2021 / Viața Eparhiei

„Apa cea vie este lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, adică aceea a Revelaţiei divine, concomitent cu lumina credinţei şi lumina faptelor bune”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 30 mai, la finalul Sfintei Liturghii săvârșite la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfânta Maria Egipteanca” din localitatea Budești.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre încredințarea femeii samarinence asupra sfințeniei Mântuitorului Hristos: „dialogul dintre această femeie samarineancă şi Cuvântul lui Dumnezeu se transformă într-o cunoaştere tainică, personală, a lui Dumnezeu. În această experienţă, Dumnezeu, ca iubire fără margini, Se descoperă în mod tainic, faţă către faţă, și, de aceea, cuvintele Mântuitorului devin izvor al credinței mărturisitoare pentru această femeie samarineancă, dar și pentru cei care se închină în duh și în adevăr.
Dacă Mântuitorul nu ar fi inițiat acest dialog, dacă prin pedagogia divină nu ar fi călăuzit-o prin cuvintele «dacă cunoşteai harul lui Dumnezeu şi Cine este Cel Care ţi-a zis: dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la El şi ţi-ar fi dat apă vie», cunoaşterea lui Dumnezeu ar fi fost peste putinţa de înțelegere a femeii. 
Femeia alungă întunericul necunoștinței deodată cu întunericul păcatului și, mergând în cetate, le arată și celorlalți că Acela pe Care Îl întâlnise la fântâna lui Iacob și Care îi descoperise tainele vieții sale nu este altul decât Mesia Cel așteptat, Dumnezeu adevărat.
Cea care şi-a cunoscut neputinţa în cele duhovnicești, a aflat cum poate să se apropie de lumina cunoştinţei, cum se poate împărtăși de apa cea vie. A primit înţelepciunea adevărată și L-a mărturisit pe Dumnezeu nu doar în cetatea Sihar, ci în tot nordul Africii, până în Cartagina, împreună cu fiii ei, Iosif și Victor”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

Alte articole despre: