Eşti aici

Tabăra „Tradiție și noutate” din Mitropolia Olteniei la Mănăstirea Bistrița

30 August 2019 / Învățământ

20 de tineri din eparhii ale Patriarhiei Române din țară au participat săptămâna aceasta la Tabăra „Tradiție și noutate”, ediția a IV-a, desfășurată la nivel mitropolitan, în acest an, la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului.

Tabăra „Tradiție și noutate” se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan al Patriarhiei Române din țară cu scopul de a oferi tinerilor din fiecare eparhie oportunitatea de a cunoaște cultura și tradițiile zonei în care este organizată tabăra, prin participarea la ateliere meșteșugărești, excursii; de a se familiariza cu trăirea duhovnicească de la mănăstirea unde sunt cazați, respectiv la care merg în pelerinaj; de a cunoaște alți tineri care mărturisesc aceeași credință și de a afla, prin intermediul unor sesiuni de lucru, cum să facă față provocărilor cu care se confruntă atât ei, cât și Biserica. 

În Mitropolia Olteniei, cea de-a IV-a ediție a Taberei „Tradiție și noutate” s-a desfășurat săptămâna aceasta la Mănăstirea Bistrița din Arhiepiscopia Râmnicului. Timp de 5 zile, tinerii au fost implicați în mai multe activități specifice unei tabere creative și interactive, având rolul de a deveni mai conștienți de identitatea lor religioasă, culturală și națională.

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, tabăra a fost organizată de către pr. prof. Cristian Bănuță, consilier al Sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, prof. Romeo Popescu, inspector eparhial și părintele protoiereu Mihai Cîrțan, iar coordonatori ai grupelor de tineri participanți au fost pr. Găman Emanuel și profesorul de Religie Bogdan Tudor.

„Tinerii participanți au avut posibilitatea să descopere frumusețea spiritualității și arhitecturii bisericilor și mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului în cadrul pelerinajelor și vizitelor tematice la mănăstirile Hurezi, Bistrița, Dintr-un Lemn, Govora și Surpatele, la bisericile în stil brâncovenesc din orașul Horezu. Totodată au fost vizitate Culele de la Măldărești, Atelierele Olarului de la Horezu, dar și alte obiective turistice reprezentative pentru zona Olteniei de sub munte. Desfășurarea programului cadru propus de către Sectorul Teologic Educațional al Patriarhiei Române a inclus și o serie de sesiuni pentru formarea tinerilor. Atelierul «Management de proiect» a fost susținut de către doamna prof. Roxana Croitoru, Inspector pe Proiecte în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, iar atelierul «Comunicare» și workshop-ul «Contribuţia Bisericii în valorificarea moștenirii istorice, culturale și spirituale caracteristice satului românesc» au fost susținute de către doamna prof. Laura Lăcraru, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea. Dimensiunea culturală a taberei a fost împlinită prin serile culturale în care pr. Emanuel Găman a susținut recitaluri de muzică cultă”, a precizat pr. prof. Cristian Bănuță, consilier eparhial.

Alte articole despre: