Eşti aici

Slujbă de pomenire pentru eroii români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a demnității poporului român, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Veteranilor de Război

29 Aprilie / Administrativ

Instituția Prefectului Județului Vâlcea a organizat luni, 29 aprilie, cu sprijinul Garnizoanei Râmnicu Vâlcea, o ceremonie dedicată Zilei Veteranilor de Război. În cadrul manifestării comemorative, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a demnității poporului român.

Momentul solemn a fost urmat de alocuțiunile oficialităților vâlcene despre iubirea şi devotamentul faţă de ţară al veteranilor de război din județul Vâlcea și despre importanța acestei zile în istoria poporului român.

Domnul Mihai Oprea, prefectul județului Vâlcea le-a transmis puținilor veterani vâlceni, supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial, întreaga sa preţuire, mulțumindu-le pentru tot ceea ce au realizat pentru România sub culorile drapelului  național.

Mesaj de prețuire a curajului veteranilor de război a fost adresat și de către Domnul Mircia Gutău, Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, care a relifat: „prin experiențele prin care au trecut, veteranii de război sunt mărturia vie că războiul distruge destine  și națiuni. Ei sunt avertismentul uman că trebuie să lucrăm astfel încât tragedii precum cele pe care ei le-au trăit să nu se mai întâmple. Sunt memoria noastră pentru ceea ce s-a întâmplat și nu vrem să se repete. Despre veteranii de război trăitori în vremurile acestea cred că putem spune ceea ce s-a spus despre piloții britanici din cel de-al Doilea Război Mondial: „Niciodată atât de multi nu au datorat atât de mult celor puțini!” Pentru că noi, cei multi de acum, datorăm totul puținilor veterani de război care au mai prins aceste timpuri. Și pentru aceasta vă suntem recunoscători și vă mulțumim pentru exemplul pe care ni-l dați și pentru sacrificiul făcut!”

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia depunerii de coroane și jerbe de flori la Monumentul Independenței din Râmnicu-Vâlcea. La nivelul județului Vâlcea mai sunt în viață 8 veterani supraviețuitori ai celui de-al Doilea Război Mondial. 

La 29 aprilie 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), Înaltul Decret, fiind instituit pentru prima dată titlul de “veteran de război”, în conformitate cu Convenţia Statelor Europene de la Geneva. Ulterior, prin HG nr. 1222/10.10.2007, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat pentru apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale şi a intereselor României a fost instituită Ziua Veteranilor de Război.

Alte articole despre: