Eşti aici

Arhiepiscopul Râmnicului a participat la sfințirea bisericii Parohiei Calea Hinovei din Episcopia Severinului și Strehaiei

9 Septembrie 2017 / Știri din țară

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a participat, la invitația Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, la sfințirea bisericii cu hramul „Sfântul Dorotei de Gaza” a Parohiei Calea Hinovei din Protopopiatul Drobeta, comuna Șimian.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșită de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, Chiriarhul Râmnicului a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a așezat în inimile credincioșilor nădejdea că prin contribuția la ridicarea sfântului locaș și prin participarea la slujba de sfințire s-au așezat sub ocrotirea Sfântului Dorotei: „am participat la sfințirea acestei biserici așezată sub ocrotirea unui sfânt cuvios, Dorotei, care s-a mucenicit pe sine în nevoințe, în privegheri și în postiri, pentru a da slavă lui Dumnezeu și a câștiga de la Dumnezeu harul preasfântului Duh.

Fiecare dintre bisericile pe care le întâlnim poartă un hram, sunt așezate sub ocrotirea unuia sau a mai multor sfinți care mijlocesc înaintea lui Dumnezeu pentru toți cei care se roagă. Sfântul nu ocrotește doar biserica în sine, ci întreaga comunitate, enoria, pe toți cei care fac parte din parohia unde s-a ridicat acea biserică, ocrotind de toată întâmplarea cea rea, dar și rugându-se lui Dumnezeu pentru toți cei care trăiesc în această comunitate”.

Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre cinstirea de care se bucură sfinții prăznuiți în această zi în Biserica Ortodoxă, Ioachim și Ana, „pe care-i numim dumnezeiești pentru că din pântecele lor s-a născut cea care avea să fie aleasă de Dumnezeu pentru a-L naște pe Fiul Său. Din viața acestor doi drepți trebuie să înțelegem cât de important este darul nașterii de prunci, precum și faptul că este nevoie ca fiecare dintre noi să sfințim viața noastră prin fapte bune, prin credință și câștigând harul lui Dumnezeu, în Sfânta Biserică, dar îndreptând și viața altora”.

La finalul cuvântului împărtășit, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a îndemnat pe credincioși să păstreze în suflete bucuria duhovnicească din ziua sfințirii bisericii parohiale: „ziua de astăzi să v-o amintiți ca pe o zi de binecuvântare în care ați luat parte la sfințirea acestei biserici și la sfârșitul slujbei vă veți putea bucura de pogorământul de a intra și a vă închina în Sfântul Altar și să vă rugați pentru dumneavoastră și pentru cei pe care-i aveți în inimă și în gând. Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească toate rugăciunile pe care le-am făcut astăzi împreună, arhierei, preoți și credincioși și, pentru rugăciunile Sfântului Dorotei, care ocrotește această biserică, să coboare harul Său peste noi, ca să avem cu toții nădejdea mântuirii”.

Alte articole despre: