Eşti aici

„Mântuitorul Hristos îi propune tânărului bogat dobândirea comorilor veșnice”

27 Noiembrie 2022 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie duminică, 27 noiembrie, la Parohia Mateești din Protoieria Horezu.

Înaltpreasfinția Sa a accentuat în cuvântul de învățătură împărtășit preoților și credincioșilor că „Mântuitorul Hristos îi descoperă tânărului că sensul vieții sale constă în dobândirea comorilor cerești și de aceea îl îndeamnă să păzească poruncile, pentru că acestea sunt călăuză către comuniunea cu Dumnezeu. În acest sens, Sfântul Marcu Ascetul arăta că „Domnul este ascuns în poruncile Sale. Şi cei ce-L caută pe El Îl găsesc pe măsura împlinirii lor… şi chiar El a zis: Cel ce Mă iubeşte pe Mine, va păzi poruncile Mele şi va fi iubit de Tatăl Meu, şi Eu îl voi iubi pe el, şi Mă voi arăta lui (Ioan XIV, 21)”.
Răspunsul tânărului privitor la păzirea acestora descoperă o preocupare esențială în viața oricărui om mistuit de setea de veșnicie. Sfântul Vasile remarca însă că viaţa veşnică nu este dată „ca o datorie a lui Dumnezeu pentru faptele săvârșite, ci este oferită ca un har de Dumnezeu, Marele Dăruitor, celor ce au nădăjduit în El” . 
Mântuirea omului, ca stare de îndumnezeire a acestuia, implică cunoaşterea lui Dumnezeu, care nu se realizează la nivel conceptual, ci la nivelul comuniunii personale: „Şi aceasta este viaţa veşnică să Te cunoască pe Tine singurul şi adevăratul Dumnezeu şi pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis” (Ioan XVII, 3). Este comuniunea ce debutează prin revelarea sau descoperirea lui Dumnezeu în lume şi se împlineşte prin răspunsul corespunzător al omului, prin manifestarea iubirii față de aproapele și, în felul acesta, față de Părintele Ceresc, „întrucât aţi făcut unuia dintr-aceşti fraţi ai Mei, prea mici, Mie Mi-aţi făcut” (Matei XXV, 40).
De aceea, Domnul nostru Iisus Hristos îi spune tânărului să-și vândă averea și s-o împartă săracilor, pentru că dragostea față de aproapele este o cale care ne poartă spre iubirea lui Dumnezeu. Păzirea poruncilor constituie temelia vieții duhovnicești iar dorința pentru viața veșnică trebuie să ne însoțească pe parcursul întregii noastre vieți în care, cu profundă smerenie, trebuie să sporim continuu pe calea virtuților”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: