Eşti aici

„Sfântul Neagoe Basarab a fost un cărturar luminat de Duhul Sfânt care a căutat liniștea rugăciunii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie la hramul Mănăstirii Ostrov

26 Septembrie 2021 / Viața Eparhiei

„Iubitor de cultură, cunoscător al Sfintei Scripturi și al scrierilor Sfinților Părinți, Sfântul Neagoe Basarab este cinstit în ceata binecredincioșilor voievozi români, ctitori de lăcașuri sfinte, apărători și binefăcători ai Ortodoxiei”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, duminică, 26 septembrie, la hramul Mănăstirii Ostrov.

„Crescut în atmosfera duhovnicească a ctitoriei Boierilor Craiovești, Mănăstirea Bistrița, Sfântul Neagoe a cunoscut îndeaproape preocupările cărturărești ale monahilor - învățând limbile, slavonă, latină și greacă - dar și profunzimea trăirilor duhovnicești ale acestora”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
„Ucenic al starețului Macarie și apoi al patriarhului Nifon, care pentru o perioadă a fost Mitropolit al Țării Românești, Sfântul Neagoe a fost un domnitor  înțelept, care a căutat să mențină pacea. 
Întru totul pătruns de evlavia călugărilor din ctitoria înaintașului său Mircea cel Bătrân, a restaurat și împodobit Mănăstirea Cozia, iar în apropierea acesteia, în ostrovul de pe malul Oltului, a ridicat o mănăstire închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. 
El însuși a fost aplecat spre rugăciunea inimii și a împărtășit celorlalți  lumina cunoaşterii lui Dumnezeu, concomitent cu lumina credinţei şi lumina faptelor bune. 
Adâncimea experienţei isihaste l-a transformat, ajungând la cele mai înalte culmi ale spiritului omenesc și, de aceea, a devenit un mare ctitor de biserici și mănăstiri, strălucite capodopere ale culturii române care au fost unanim apreciate în întreaga lume creștină”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Alte articole despre: