Eşti aici

Ziua Națională a României sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea

1 Decembrie 2023 / Administrativ

Vineri,1 decembrie 2023, la împlinirea a 105 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, Ziua Națională a României a fost sărbătorită în fața Statuii Independenței din Râmnicu-Vâlcea.

 

În deschidere, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Slujba Te Deum, după care au fost prezentate mesajele autorităților locale și a avut loc depunerea de coroane de flori, la baza Statuii Independenței. Manifestările au fost încheiate cu defilarea gărzii de onoare, în prezența unui public numeros, însuflețit de preţuirea şi dragostea faţă de poporul român.

În continuarea manifestărilor au fost adresate mesajele autorităților jedețene și locale, apoi au avut loc ceremoniile de depunere a coroanelor de flori în fața Statuii Independenței.

Primarul Municipiului Râmnicu-Vâlcea, domnul Mircia Gutău, a accentuat că „Pe o vreme la fel de friguroasă ca aceasta de astăzi, 100.000 de români se porneau către Alba Iulia pentru a demonstra de ce Transilvania trebuie să se unească cu Regatul României. Veneau după un război istovitor, în care se plătise un tribut de sânge uriaș, iar drumul printr-o țară devastată nu era ușor și s-a făcut cum s-a putut: cu trenuri încărcate până la refuz, cu căruțe, dar în multe din cazuri pur și simplu pe jos. Nu doar vremea a fost potrivnică, ci și militanții anti-unioniști, care au pus piedici deplasării în masă a românilor spre cetatea unde, cu peste trei secole în urmă, Mihai Viteazu făcuse prima unire a Țărilor Române. Dar nimic din toate acestea nu i-au împiedicat pe cei 100.000 de români să fie martori ai Marii Uniri de la 1 Decembrie. Să facă istorie. Și să ofere urmașilor lor, cadoul cel mai de preț: o țară întreagă în frontierele sale.
 
Mai mult decât atât, Ziua Națională figurează într-un calendar atât de plin de semnificații extrem de importante pentru toți românii: la o zi după cinstirea Sfântului Apostol Andrei, creștinătorul României, și cu câteva săptămâni înaintea celei mai pline de bucurii sărbători a creștinătății: Nașterea Domnului! Doar un astfel de context, deopotrivă sacru și național, a putut fi și creuzetul din care s-a născut Revoluția din 1989, care tot într-o lună decembrie a scos țara noastră din întuneric și ne-a așezat în rândul națiunilor europene. Cum am putea, așadar, să ne gândim la o altă zi mai potrivită pentru sărbătorirea țării noastre decât cea de astăzi?
 Să ne bucurăm, așadar, de ce avem, să cinstim ce ne-a fost dăruit de strămoși și să gândim mai departe un viitor pentru această țară minunată și pentru urmașii noștri trăitori în ea!
 
La mulți ani, România!
La mulți ani tuturor românilor!”

 

Alte articole despre: