Eşti aici

Slujire arhierească la Mănăstirea Cozia

27 Decembrie 2019 / Viața Eparhiei

În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit la biserica Sfânta Treime a Mănăstirii Cozia din Călimănești-Căciulata.

În a treia zi de Crăciun, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Apostol, întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan.

Sărbătorirea celui dintâi diacon și mucenic al Bisericii creștine este în strânsă legătură cu prăznuirea Nașterii Domnului, a spus Înaltpreasfinția Sa.

„Sfântul Arhidiacon Ștefan era un tânăr iudeu care trăia printre elini, fiind educat în școala cărturarului iudeu Gamaliel. Acest tânăr s‑a dovedit a fi un bărbat cucernic, plin de credinţă şi de Duh Sfânt, precum ne încredințează cartea Faptele Apostolilor în capitolul VI, versetul 5. Totodată, primul arhidiacon Ştefan era plin de har şi de putere și făcea minuni şi semne mari în popor, încât nimeni nu putea să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea. Din această pricină, unii iudei, cu ajutorul unor martori mincinoși, l-au adus înaintea Sinedriului, adică forul de judecată al iudeilor. În fața acestora, Sfântul Ștefan a rostit prima apologie a religiei creștine, prin care a prezentat succint istoria Vechiului Testament și a arătat că Iisus este Mesia Cel așteptat, afirmând la final: «Iată, văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!» (Faptele Apostolilor VII, 56). Nesuportând adevărul că sunt vânzătorii și ucigașii Celui Drept (Faptele Apostolilor VII, 52), iudeii l-au dus în afara cetății și l-au omorât cu pietre. Astfel, Sfântul Ștefan, nu numai că s-a așezat în genunchi și a strigat către Dumnezeu ca să nu le socotească lor acest păcat, a schimbat pietrele cele aruncate cu mânie în trepte spre cer, unde Hristos‑Domnul îi întindea cununa vieții veșnice din Împărăția Sa. De aceea, pentru mărturisirea că Domnul Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Care a luat trup uman prin naștere, Biserica a rânduit sărbătorirea pomenirii sale în a treia zi de Crăciun”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

Răspunsurile de la strană au fost date de Grupul psaltic Martyria al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Alte articole despre: