Eşti aici

Festivitatea de încheierea a Proiectului „Alege Școala – o șansă pentru viitor!”

6 Aprilie 2021 / Învățământ

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, la Centrul Cultural Sfântul Ierarh Antim Ivireanul al Arhiepiscopiei Râmnicului a avut loc evenimentul care a marcat încheierea celor trei ani de activități derulate în folosul copiilor defavorizați din județul Vâlcea. În cadrul întâlnirii au fost diseminate rezultatele obținute în urma activităților susținute de preoți și cadre didactice cu elevii, și a fost analizat impactul proiectului și metodele inovative de lucru.

Alege Școala – o șansă pentru viitor! s-a desfășurat în perioada 2018 – 2021 în localitățile Bujoreni, Mihăești, Drăgoești, Frâncești și Dănicei, și a reușit, prin implicarea a 7 școli și 9 parohii, creșterea gradului de conștientizare a părinților asupra importanței educației și creșterea accesului și participării  la educație și în acțiuni de prevenire/reducere a părăsirii  timpurii  a școlii  pentru  1054  copii.

În cadrul proiectului s-a reușit diversificarea și îmbunătățirea serviciilor educaționale la nivelul celor 7 școli selectate din județul Vâlcea, pentru a crește calitatea mediului de învățare și a facilita integrarea socială, combaterea discriminării și promovarea multiculturalismului, prin dezvoltarea  de acțiuni interinstituționale care promovează cetățenia  activă, dezvoltarea de parteneriate, organizarea unor schimburi de experiență și a unor workshop-uri tematice pentru cadrele didactice.

În debutul întâlnirii, Părintele Consilier Patriarhal Florin Marica a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a subliniat că „o educație edificatoare pentru viață vizează experiențe nemijlocite, trăite în cadrul unei comunități concrete, începând din familie și continuând în școală și în viaţa Bisericii. Pentru a răspunde nevoilor profunde ale generațiilor de copii și de tineri din societatea actuală, o exigență misionară relevantă o constituie cooperarea dintre Biserică, Familie și Şcoală, urmărindu-se consolidarea acestei relații într-o perspectivă cuprinzătoare în care să fie cultivate vocațiile specifice ale acestora”.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a vorbit apoi despre beneficiile multiple pentru copiii, profesorii și preoții care au participat la acest proiect, subliniind că „prezența acestora, timp de trei ani, în Proiectul Alege Școala – o șansă pentru viitor!,  le-a deschis, în mod cert, oportunitatea de a depăși bariere sociale, însă le-a oferit și posibilitatea de a participa la activitățile catehetice în cadrul cărora au primit cuvântul ziditor și duhul plin de viață al Evangheliei. Acestea s-au desfășurat în cadrul școlilor de duminică, în excursiile și taberele educative, fiind cultivate deopotrivă motivația de a participa la proiectele educative cât și recunoștința datorată tuturor celor care au făcut posibilă derularea acestuia”.

Impactul proiectul în cadrul comunităților a fost subliniat apoi de către domnul Sebastian Fârtat, Prefectul Județului Vâlcea, doamna Andra Bică, Vicepreședinte al Consiliului Județean Vâlcea, doamna Mirela Toma, Inspector Școlar General Adjunct în cadrul ISJ Vâlcea, domnul Constantin Ionașcu, coordonatorul regional, și părintele Constantin Năclad, managerul proiectului.

A fost subliniat faptul că alături de activitățile extrașcolare, întâlnirile catehetice, taberele și workshopurile temetice, celor 1054 copii, 350 părinți, 53 adulți în programul „A doua șansă”, le-au fost oferite 943 de ghiozdane complet echipate, 457 treninguri personalizate, 813 tablete, 472 premii (biciclete, trotinete, jocuri).

Alte articole despre: