Eşti aici

Cercul pedagogic al profesorilor de religie

13 Aprilie 2019 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, cu acordul doamnei Andra Bică, Inspector Școlar General al I.Ș.J. Vâlcea, și prin implicarea sectorului Învățământ și Activități cu Tineretul din cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului, în data de 12 aprilie 2019  s-a desfășurat Cercul pedagogic al profesorilor de religie din județul Vâlcea.

În cadrul Cercului pedagogic s-au reunit profesorii de religie din cele patru zone metodice: Zona Râmnicu-Vâlcea și Zona Brezoi la Școala Gimnazială Nr. 4 Râmnicu-Vâlcea, Zona Drăgășani la Liceul Teoretic „Virgil Ierunca” Lădești și Zona Horezu la Liceul „Constantin Brâncoveanu” din Horezu.

Întâlnirea a prilejuit dezbaterea temelor:

  • Abordări moderne și interactive a activităților didactice, orientate spre practici de predare individualizate și învățare activă, specifice noului curriculum la clasele a V-a și a VI-a;
  • Implicarea elevilor în proiecte educaționale în vederea dezvoltării abilităților, a creativității și a încrederii în propriile forțe/capacități.

Au fost prezentate referate și materiale de către profesorii de religie și elevii implicați în desfășurarea acestor activități, precum și programe artistice. Toate activitățile au scos în evidență importanța abordării demersului didactic prin utilizarea la clasă a metodelor moderne de predare-evaluare, cu accent pe respectarea particularităților individuale și de vârstă ale elevilor. De asemenea, au fost prezentate modele de bună practică ale unor proiecte educaționale, parteneriate și protocoale de colaborare Școală-Biserică, subliniindu-se importanța derulării acestor activități pentru formarea caracterelor moral-religioase ale elevilor.

În cadrul ședinței Cercului pedagogic din zona Horezu au participat Părintele profesor Cristian Bănuță, Consilier la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul în cadrul Arhiepiscopiei Râmnicului și doamna Laura Lăcraru, inspector școlar pentru disciplina Religie în cadrul I.Ș.J. Vâlcea.

Părintele Consilier a transmis cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie și a subliniat importanța parteneriatelor educaționale desfășurate de unitățile școlare în colaborare cu parohiile. De asemenea, doamna inspector a apreciat activitatea desfășurată și rezultatele foarte bune obținute de elevi la Olimpiada de religie (etapa județeană) și a prezentat agenda activităților și competițiilor școlare ce se vor desfășura în perioada următoare.

Activitățile s-au desfășurat, în cadrul Cercului pedagogic din celelalte zone metodice, sub coordonarea doamnei Ana Amza, părintelui profesor Marian Chima și domnului profesor Romeo Popescu, responsabili de cerc pedagogic.

Profesorilor li s-a reamintit rolul și necesitatea activităților extracurriculare desfășurate în spațiul școlar și în afara acestuia, care să valorizeze competențele dobândite de elevi în cadrul disciplinei și să determine creșterea dorinței de implicare mai accentuată a tinerilor în viața comunității parohiale.

Alte articole despre: