Eşti aici

Cinstirea Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, ocrotitorul Eparhiei Râmnicului și ctitorul Catedralei Arhiepiscopale

30 Aprilie 2023 / Viața Eparhiei

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a fost cinstit în chip deosebit în Arhiepiscopia Râmnicului, în perioada 27-30 aprilie 2023, la Sărbătoarea Aducerii în Oltenia a sfintelor sale moaște, eveniment cu o importanță aparte pentru credincioșii din Oltenia de sub munte.

Evenimentele dedicate Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, au culminat duminică, 30 aprilie, cu Sfânta Liturghie ce a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a accentuat în cuvântul împărtășit celor prezenți, că „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului, a fost păstor îndumnezeit al turmei duhovnicești și a strălucit în virtute şi în cuvânt, dar și cu facerea de minuni, fiind plin de darul vederii duhovnicești. A primit negrăită mijlocire înaintea lui Dumnezeu spre a tămădui patimile, iar harul minunilor sale necontenit izvorăşte mulţimii credincioşilor care cu credinţă aleargă la cinstita raclă cu sfintele sale moaște”. 

Cuvânt de binecuvântare a împărtășit preoților și credincioșilor și Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a descoperit semnificația duhovnicească a cinstirii femeilor mironosițe, prăznuite în duminica a treia după Paști: „Aceste femei mironosițe, sunt cu adevărat femeile curate, jertfelnice. 

Iată, femeile, venind la mormânt, au adus miruri. Se întrebau pe cale: „cine ne va da nouă la o parte piatra de la ușa mormântului?”. Aceasta era grija lor cea mai mare. Miruri cumpăraseră, râvnă și dragoste aveau, dar își dădeau seama că sunt prea slabe să dea la o parte o piatră atât de mare. Dar a avut grijă Îngerul Domnului. El a dat într-o parte piatra de pe ușa mormântului. S-au bucurat când au văzut, apropiindu-se de mormânt, că piatra era dată la o parte. De aceea, au venit în grabă la mormânt să-L găsească pe Domnul Iisus și să-L ungă cu aromate. Dar, aplecându-se, n-au văzut în mormânt decât giulgiurile singure zăcând și mahrama, de o parte.

Și, iată, erau nedumerite. De aceea, Îngerul Domnului li s-a arătat și le-a vorbit: „Știu că pe Iisus Cel Răstignit Îl căutați. Nu este aici. A înviat precum v-a spus. Mergeți și spuneți ucenicilor Lui să meargă în Galileea. Acolo Îl vor găsi.”. Femeile au plecat de la mormânt, dar Maria Magdalena a rămas lângă mormânt. Stătea acolo și plângea. Și, iată, Lui Iisus I S-a făcut milă de ea. S-a apropiat de ea și a întrebat-o: „Femeie, de ce plângi? Pe cine cauți?”. Ea a răspuns: „Au luat pe Domnul meu și nu știu unde L-au pus.”. Maria, crezând că este grădinarul cel ce o întreabă, că Iisus Și-a schimbat glasul, fără să-L cunoască, și Maria L-a întrebat: „Dacă L-ai luat tu, spune-mi unde L-ai pus, să-L iau de acolo de unde L-ai pus.”. Și milă I S-a făcut Mântuitorului de ea și a venit cu glasul Său și a strigat-o pe nume: „Marie!”. Când auzi glasul pe care-L știa, întorcându-se, I-a zis: „Rabuni (adică Învățătorule)”. Dar Iisus i-a zis: „Nu te atinge de Mine. Mergi la frații Mei și le spune că am înviat din morți”. Și Maria s-a dus de la mormânt, a plecat la Apostolii care erau ferecați și le-a spus: „Am văzut pe Domnul.”. Ei nu credeau, dar ea le-a spus: „Mergeți la mormânt și vă veți încredința”.

Și Petru și Ioan au plecat în grabă spre mormânt. Ioan a ajuns primul la mormânt. A ajuns și Petru și a intrat în mormânt. Și au văzut giulgiurile de o parte și mahrama care era într-un loc diferit pusă. Și văzând aceasta, au crezut, pentru că Ioan a văzut cum a fost înfășurat cu giulgiul Domnul, că înfășurarea cu giulgiul a fost însoțită de aromate cumpărate de Iosif cel din Arimateea. De aceea, văzând giulgiul dat la o parte și mahrama, au crezut, pentru că numai puterea dumnezeiască putea să dea la o parte acel giulgiu și să rămână fără semne. Și, iată, au văzut aceasta și au crezut.

Această alergare la mormântul Domnului, cum au făcut-o femeile mironosițe, n-a încetat până astăzi. Noi nu mergem cu aromate la mormânt, dar noi mergem să luăm Lumina Învierii lui Hristos de la mormânt. 

Lumina Învierii este legată de Fiul lui Dumnezeu, Răscumpărătorul păcatelor noastre, Care, pătimind și murind pentru întreg neamul omenesc, S-a îmbrăcat în Lumina Învierii. În această Lumină, S-a înfățișat și femeilor mironosițe și Apostolilor Săi, pe care i-a cercetat, le-a dat pacea și le-a împărtășit harul dumnezeiesc”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Sărbătoarea  Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica a fost introdusă în calendarul Mitropoliei Olteniei, începând cu anul 2014, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rememorând prezenţa în Oltenia pentru o săptămână (28 aprilie – 5 mai 2012) a sfintelor moaşte ale Sfântului Ierarh Calinic, Ocrotitorul Eparhiei Râmnicului.

Alte articole despre: