Eşti aici

Pelerinaj de Florii în municipiul Drăgășani

20 Aprilie 2019 / Viața Eparhiei

Clerici și credincioși de la parohiile din cuprinsul Protopopiatul Drăgășani au participat sâmbătă, 20 aprilie, la tradiționalul Pelerinaj de Florii. Procesiunea a fost condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

 În Sâmbăta lui Lazăr, la biserica Parohiei Sfântul Gheorghe – Izvoranu din municipiul Drăgășani, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, la finalul căreia Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a rostit rugăciunea de binecuvântare a ramurilor de salcie, flori și finic, pe care le-au purtat în mâini preoții și pelerinii.

Alaiul procesiunii a fost deschis de sunetul de toacă pentru a anunța pe locuitorii urbei de venirea icoanei praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, care era înconjurată de maici cu cățui în mâini. Înaintea icoanei au fost purtate Sfânta Cruce, ripidele, steaguri bisericești, de ambele părți fiind coloane de elevi seminariști, cu torțe aprinse, preoți cu ramuri de finic. După icoana mare a praznicului, care a fost purtată de patru preoți, a urmat mulțimea credincioșilor, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, însoțit de părintele protoiereu Daniel Bârneață, al Protopopiatului Drăgășani, și reprezentanți ai autorităților locale, care au contribuit la buna desfășurare a pelerinajului. 

De la biserica Parohiei Sfântul Gheorghe – Izvoranu procesiunea a continuat spre Biserica Adormirea Maicii Domnului, pe următorul traseu: str. Trandafirilor – str. Tudor Vladimirescu – str. Decebal – Piața Pandurilor (Primăria Municipiului Drăgășani) – str. Traian – str. Profesor Nicoliță Sanda – str. Bisericii.

La finalul procesiunii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a săvârșit rânduiala sfințirii icoanelor praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, prin stropire cu apă sfințită, și a rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.

Ramurile de salcie sau de finic sunt simboluri ale Învierii, a explicat Înaltpreasfinția Sa în cuvântul de învățătură, iar purtarea lor în ziua Sâmbetei lui Lazăr, care a fost înviat din morți a patra zi de către Mântuitorul Hristos, ne aduce aminte de nădejdea învierii pe care trebuie să aibă fiecare creștin.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop Varsanufie a vorbit despre semnificația pelerinajului. „Pelerinajul are o conotație sfântă, dată mai ales de lucrarea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos pe pământ. Timp de trei ani și jumătate, de-a lungul și de-a latul Palestinei, de-a dreapta și de-a stânga Iordanului, Mântuitorul Hristos a fost pelerin, vestind Evanghelia pe care Tatăl i-a dat-o Lui. Acest pelerinaj a avut ca scop nu numai vestirea Evangheliei, dar și întărirea credinței că El este Mesia, Cel așteptat, că El aduce mângâierea trupească și sufletească tuturor celor care aleargă la El cu nădejde. El a adus mângâiere tuturor celor obidiți de păcate; celor neputincioși fizic; celor lipsiți de lumina ochilor, de puterea de a merge, de a se ridica și de a se uita către chipul cu care vorbeau; celor care nu puteau să-și deschidă gura, pentru că erau lipsiți de darul vorbirii. Toți aceștia au primit de la Mântuitorul mângâiere, alinare și ajutor. Acest ajutor nădăjduim să îl primim și noi, toți cei care participăm la acest Pelerinaj de Florii, care reprezintă un preambul al Învierii sau al bucuriei mari pe care o vom simțim în noaptea de Înviere, când cu toții vom cânta «Hristos a înviat!»”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie.

La finalul cuvântului, Chiriarhul Râmnicului i-a îndemnat pe credincioși ca, la sfârșitul celor șase săptămâni de post, să intensifice rugăciunea și pocăința în Săptămâna Pătimirilor, când suntem chemați ca să fim mai aproape Mântuitorului Hristos în timpul trădării, umilințelor și suferințelor purtării crucii și răstignirii, pentru a ajunge la simțirea bucuriei Învierii Sale.

Alte articole despre: