Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului a sfințit la Mănăstirea Frăsinei noua raclă de argint pentru moaștele Sfântului Ierarh Calinic

15 Mai 2021 / Viața Eparhiei

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie Arhiepiscopul Râmnicului a sfințit la Mănăstirea Frăsinei, sâmbătă, 15 mai, noua raclă de argint pentru moaștele Sfântului Ierarh Calinic.

Pentru bucuria duhovnicească a pelerinilor, Chiriarhul Râmnicului a săvârșit slujba de sfințirea noii racle la biserica construită înaintea pietrei de legământ așezată de Sfântul Ierarh Calinic în anul 1867, prin care interzicea accesul femeilor în mănăstire.

După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a amintit că „viața Sfântului Ierarh Calinic a însemnat o continuă rugăciune și o atentă grijă față de datoriile sale monahale, iar pentru viața lăuntrică și minunile săvârșite în timpul vieții a fost cinstit în mod deosebit atât de către domnitorul țării cât și de fiii săi bisericești. Postul, smerenia, milostenia, pocăința, privegherea, ascultarea, sunt numai o parte dintre virtuțile care au făcut ca Sfântul Ierarh Calinic să fie iubit de Dumnezeu și de oameni.

Pentru viața sa plină de sfințenie, a fost cinstit și după ce s-a mutat la cereștile locașuri, în ceata Sfinților Părinți purtători de Dumnezeu, iar Biserica Ortodoxă Română l-a trecut în rândul sfinților în anul 1955.

Atunci când sfintele sale moaște au fost așezate în racla de lemn aurit de la Mănăstirea Cernica,  Patriarhul Justinian Marina a oferit  Mănăstirii Frăsinei, locul pe care Sfântul Ierarh Calinic l-a iubit atât de mult și unde a ctitorit această vatră de sihăstrie cu rânduială aghioritică,  o părticică din moaștele sfântului. În urmă cu nouă ani, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Irineu,  Mitropolitul Olteniei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, moaștele Sfântului Ierarh Calinic au fost purtate în întreaga Oltenie și au poposit și la această mănăstire. În amintirea acestui eveniment marcant pentru viața duhovnicească a întregii Oltenii, în calendarul bisericesc s-a adăugat Sărbătoarea Aducerea în Oltenia a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, care este prăznuită în fiecare an în Duminica a treia după Paști.

În această perioadă trăim bucuria comuniunii cu sfinții, prin sfintele lor moaște, ca o așteptare cu nerăbdare a învierii noastre în ceruri, unde ne vom bucura de o părtășie deplină. De aceea, sfințirea noii racle de argint în care au fost așezate moaștele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, aduce în sufletul nostru aleasă bucurie duhovnicească”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: