Eşti aici

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie: „Harul împărtăşit prin Duhul Sfânt exprimă iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu faţă de oameni”

20 Iunie 2021 / Viața Eparhiei

„Taina harului divin se descoperă celor credincioşi, care primesc în ei duhul comuniunii frăţeşti, fiindcă Duhul Sfânt este Duhul comuniunii treimice şi al comuniunii bisericeşti”, le-a împărtășit Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, preoților și credincioșilor care, în ziua Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, au participat la sfințirea bisericii Mănăstirii Scundu.

După sfințirea noi ctitorii de la Mănăstirea Scundu, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a săvârșit Sfânta Liturghie, subliniind în cuvântul de învățătură că „la Sărbătoarea Pogorârea Sfântului Duh ne încredințăm că scopul harului este de a-i face pe oameni vrednici de o vieţuire cerească, după cum învață Sfântul Ioan Gură de Aur: „Deschizându-se porţile de sus, trimiţând de acolo Duhul şi chemându-ne în patria cea din ceruri, Dumnezeu ne duce de la vechea vieţuire la noua vieţuire. Nu numai că ne cheamă, ci ne dă şi cea mai mare vrednicie. Nu ne-a făcut îngeri şi arhangheli, ci fii ai lui Dumnezeu, fii iubiţi; şi astfel ne dă să moştenim cerul”.
Harul împărtăşit prin Duhul Sfânt exprimă iubirea nesfârşită a lui Dumnezeu faţă de oameni.
Harul ne oferă părtăşie şi comuniune cu Dumnezeu. În acest sens, Părintele Dumitru Stăniloae învăța că „Duhul Sfânt unește în mod fundamental pe om cu Hristos, înzestrându-l cu nişte puteri care-l ridică deasupra puterilor stricte ale naturii lui, sau punându-l pe om în relaţie de conlucrare cu Hristos Însuşi prin actualizarea acestor puteri în lucrări”.
Îndumnezeirea este o stare de transformare a omului săvârşită de Duhul Sfânt atunci când omul urcă pe calea poruncilor lui Dumnezeu, dobândeşte virtuţile evanghelice şi se face părtaş pătimirilor lui Hristos”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

 

Începuturile Mănăstirii Scundu se leagă de înființarea în apropierea satului cu același nume în anul 2007 a unui mic schit într-un loc în care liniștea și peisajul pitoresc îndeamnă la rugăciune. Aici s-a construit cu bincuvântarea Înaltpreasfințitului Gherasim Cristea un paraclis din lemn cu hramul Izvorul Tămăduirii, care a fost sfințit cu agheasmă în data de 15 august 2009 de către Pcuv. Arhim. Exarh Vartolomeu Androni, starețul Mănăstirii Cozia.

În data de 1 iunie 2016 micul schit a fost ridicat la rangul de mănăstireLa îndemnul Chiriarhului Eparhiei Râmnicului, Dl. Ion Nicolae și Dna. Floarea Nicolae au ridicat în vatra mănăstirii, pe locul unde la 3 octombrie 2016 fusese pusă piatra de temelie, o biserică de lemn în stil maramureșean, lucrările de construire fiind coordonate de Pcuv. Protos. Veniamin Luca, starețul Sfintei Mănăstiri Cozia, precum și prin jertfa preoților și cântăreților din Protoieria Drăgășani conduși de PC. Pr. Protoiereu Daniel Bîrneață. Fundația bisericii s-a realizat în anul 2019 iar înălțarea acesteia s-a definitivat în anul 2021, ctitori fiind Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Pcuv. Protos. Veniamin Luca, Dl. Ion Nicolae și Dna. Floarea Nicolae.

În semn de recunoștință pentru ridicarea bisericii cu hramurile Sărbătoarea punerii în raclă a veșmântului Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne (2 iulie), Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur (27 ianuarie) și Sfânta Muceniță Tecla, cea întocmai cu Apostolii (24 septembrie), Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a acordat ctitorilor și ostenitorilor ordinele „Crucea Râmnicului” și „Crucea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul”.

Alte articole despre: