Eşti aici

Monumentul în cinstea Armatei Române din toate timpurile, sfinţit la Râmnic

Cu ocazia Zilei Independenţei de Stat a României, a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei, luni, 9 mai 2016, la sediul Garnizoanei din Râmnicu-Vâlcea a fost dezvelit şi sfinţit un monument înălțat în cinstea Armatei Române din toate timpurile.

Evenimentul comemorativ a debutat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului, unde, după ce au fost intonate Imnul Naţional al României şi cel al Uniunii Europene, în cadrul unei ceremonii militare, au fost arborate Drapelul României şi cel al Uniunii Europene.

Cu prilejul acestei zile însemnate, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a rostit un cuvânt de  binecuvântare.

Ziua Independenței de Stat a României este un prilej să mărturisim identitatea și demnitatea poporului nostru și să arătăm, cu timp și fără timp, că valorile noastre naționale sunt perene. Anul acesta, 2016, fiind declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti, vine să întărească necesitatea creșterii copiilor noștri atât spre dobândirea Împărăției lui Dumnezeu, cât și spre creșterea acestora ca cetățeni de nădejde ai Neamului nostru românesc, care înțeleg să apere și să promoveze valorile tradiționale.

Viitorul nostru ca neam și bunăstarea copiilor noștri depind de felul în care vom ști să prețuim unitatea noastră. Dacă vrem cu adevărat să îi cinstim, prin sărbători ca acestea, pe cei care au realizat, prin jerfa lor, Independența de Stat a României, atunci să fim demni și să le urmăm exemplul. Biserica Ortodoxă Română îi cinstește nu doar pe eroii care au luptat pentru Independența Statului Român, ci și pe cei care s-au jertfit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fixând ca dată de pomenire a acestora sărbătoarea Înălțării Domnului, a precizat în cuvântul său Chiriarhul Râmnicului.

După rostirea altor alocuțiuni, de către reprezentanții instituțiilor militare din municipiu, s-a desfăşurat o ceremonie militară, organizată de Garnizoana Râmnicu-Vâlcea şi Instituţia Prefectului.

Ceremonia militară a continuat la sediul Garnizoanei Râmnicu-Vâlcea, unde a avut loc dezvelirea şi sfinţirea Monumentului înălțat în cinstea Armatei Române din toate timpurile, ridicat la iniţiativa şi prin contribuţia financiară a Col. Gheorghe Giurcă, care a dorit să lase generaţiilor actuale şi viitoare de militari, precum şi oraşului Râmnicu-Vâlcea, un simbol al respectului pe care trebuie să-l purtăm ostaşilor români din toate timpurile, care s-au jertfit pe toate câmpurile de luptă.

Slujba de sfinţire a monumentului a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, împreună cu un sobor de preoţi și diaconi. Tot cu acest prilej a fost oficiată şi slujba Parastasului pentru pomenirea celor doi militari români care şi-au piedut viaţa în luptele din Afganistan. Ceremonia comemorativă s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane şi jerbe de flori.

Alte articole despre: