Eşti aici

Chiriarhul Râmnicului a așezat racla cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon în Biserica Parohiei Ostroveni

12 Decembrie 2017 / Viața Eparhiei

Marți, 12 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica „Înălțarea Domnului” din cartierul Ostroveni, biserică în care Chiriarhul Râmnicului a așezat părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, rânduind cel de-al doilea hram, închinat acestui mare ierarh al Bisericii din secolul al IV-lea.

În omilia rostită la sărbătoarea bisericii, Înaltpreasfinția Sa a precizat că „am așezat sfintele moaște ca să ocrotească această biserică și să mângâie pe toți cei care se roagă aici. Sfinții sunt grabnic ajutători asupra noastră. Ajutorul pe care îl primim de la sfinți vine din harul lui Dumnezeu de care ei s-au învrednicit. De aceea, sfintele lor moaște sunt nu numai purtătoare de har, ci și grabnic ajutătoare celor care le cinstesc cu credință.

De aceea avem și noi datoria ca împreună cu toți cei care îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Spiridon în insula Corfu, acolo unde sunt așezate sfintele sale moaște, în bisericile și paraclisele  ridicate spre cinstirea sa, împreună cu toți cei care s-au învrenicit de ajutorul și mijlocirea sfântului, să-i aducem cinstire în ziua prăznuirii sale.

Sfântul Spiridon a trăit în insula Cipru și afost un om simplu care prin faptele sale de milostenie, prin iubirea față de săraci, față orfani și străini, printr-o viață trăită în cinste, atât de mult a plăcut lui Dumnezeu, încât s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, tămăduind tot felul de boli şi izgonind duhurile rele din oameni, cu cuvântul.

Pentru mărturisirea cu blândețe și multă tărie a credinței sale, a fost ales episcop al cetăţii Trimitundei, unde s-a arătat a fi părinte iubitor față de păstoriții săi, cărora le-a tămăduit bolile trupești și sufletești, i-a apărat de foamete și urgie în vremuri de primejdii, iar când citea sfintele rugăciuni, îngeri avea împreună slujind după cum amintește troparul de astăzi.

Deși era cinstit pentru bunătatea și dragostea pe care o avea față de Dumnezeu și față de oameni, Sfântul Spiridon s-a arătat a fi împreună cu Sfântul Ierarh Nicolae, cu Sfântul Atanasie și ceilalți Părinți de la Sinodul întâi ecumenic, apărător al credinței celei adevărate și a dogmei Preasfintei Treimi. Pentru a le demonstra celor care aveau inima învârtoșată întocmai precum faraon, a mărturisit cuvântul Sfintelor Evanghelii care arătau învățătura cea dreaptă de Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Sfântul Duh, iar la final, pentru a arăta cum e posibil să fie Trei Persoane într-o singură Ființă, a luat o cărămidă pe care a strâns-o în mână, rămânând lutul în pumn, apa curgând pe pământ, iar focul ridicându-se spre cer. Cei ce vedeau s-au înspăimântat şi mai vârtos filosofii eretici, care, înspăimîntîndu-se, nu mai ştiau să vorbească împotriva cuvintelor sfântului, în care lucra o putere dumnezeiască.

A săvârșit sfântul nenumărate minuni, aducând bucurie și alinare în sufletele celor încercați de boli, celor aflați în necazuri și primejdii, de aceea este greu să nu-l cinstești și să nu-i ceri ajutorul. Spre ajutorul și mijlocirea sa înaintea Preasfintei Treimi pe Care a mărturisit-o în învățătură și prin minunatele sale fapte, ne așezăm în ziua prăznuirii sale și în toată vremea prin prezența în această biserică a sfintelor sale moaște”, a încheiat Înaltpreasfinția Sa.

După așezarea raclei cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Spiridon, credincioșii au sărutat sfintele moaște, fiind rânduite aici acatiste și slujbe în cinstea sfântului.

Alte articole despre: