Eşti aici

Arhiepiscopul Râmnicului: Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” devine ocrotitoarea mănăstirilor din Muntele Cozia

5 Martie 2017 / Viața Eparhiei

În Duminica Ortodoxiei, 5  martie 2017, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stânișoara unde a fost purtată în procesiune și așezată spre închinare o copie a Icoanei Maicii Domnului „Axion Estin” de la Mănăstirea Protaton din Sfântul Munte Athos, icoană care a fost sfințită de către starețul mănăstirii, protosul Sfântului Munte, și de viețuitorii acestei mănăstiri.

Alături de Înaltpreasfinția Sa au fost prezenți părinții stareți ai mănăstirlor din Arhiepiscopia Râmnicului, maicile sterețe și numeroși pelerini. În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți, Chiriarhul Râmnicului a arătat că „în Duminica aceasta, a Ortodoxiei, se serbează triumful pe care creștinii l-au avut, după un secol de lupte, pentru restabilirea cultului sfintelor icoane. Pentru a nu fi distruse, unele dintre icoane au fost așezate în Sfântul Munte Athos, unde s-au arătat a fi făcătoare de minuni.

Din mila lui Dumnezeu, mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Râmnicului au icoane vechi, făcătoare de minuni: Icoana Maicii Domnului Îndrumătoarea așezată în catapeteasma Mănăstirii Cozia, Icoana Maicii Domnului Multajutătoarea așezată în catapeteasma Mănăstirii Dintr-un Lemn, Icoana Maicii Domnului Smolenskaia de la Mănăstirea Surpatele și Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Ostrov. Pe lângă acestea, cu ajutorul lui Dumnezeu, în ultimii doi ani a fost așezată în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea, Icoana Maicii Domnului  Prodromița, o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Prodromu, iar la Mănăstirea Pogorârea Sfântului Duh, Blănoiu, o copie a icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Vatopedu, a cărei istorie este dătătoare de multă nădejde pentru noi creștinii.

Astăzi, la Mănăstirea Stânișoara, una dintre cele mai importante vetre de sihăstrie din Arhiepiscopia Râmnicului, prin osârdia Părintelui Stareț care a primit îndemnul nostru cu multă bucurie, a fost adusă o copie a celei mai vechi icoane făcătoare de minuni din Sfântul Munte Athos, icoana „Axion Estin”, ceea ce înseamnă „Vrednică cu adevărat”.

Prin așezarea icoanei în această mănăstire, Icoana Maicii Domnului „Axion Estin” devine ocrotitoarea mănăstirilor din Muntele Cozia”, a subliniat Părintele Arhiepiscop.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la sărbătoarea Mănăstirii Stânișoara. 

Alte articole despre: