Eşti aici

Moaştele Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina, cinstite la Catedrala din Râmnic

25 Noiembrie 2015 / Viața Eparhiei

Miercuri, 25 noiembrie 2015, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au fost sărbătoriţi în mod special Sfântul Mare Mucenic Mercurie şi Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, ale căror Sfinte Moaște se află aşezate spre închinare în acest locaș de cult.

Slujba de Priveghere şi Sfânta Liturghie au fost săvârșite de către  Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Numeroşi credincioşi au participat la cele două slujbe şi s-au închinat cu multă bucurie Sfintelor Moaşte ale celor doi mari mucenici ai Bisericii lui Hristos.

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea găzduieşte Capul Sfântului Mare Mucenic Mercurie din anul 1776, când a fost adus aici de către Episcopul Partenie, de la Biserica Sfântul Gheorghe din Ocnele Mari. A stat aici până în anul 1916, când a fost dus, împreună cu alte obiecte de cult, la Moscova. În timpul patriarhului Iustin Moisescu, Sfintele Moaşte au fost readuse în ţară şi, la solicitarea Înaltpreasfinţitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, şi a Preasfinţitului Gherasim, Episcopul Râmnicului, Capul Sfântului Mercurie a fost aşezat din nou în Catedrala din Râmnic, unde se află spre închinare până astăzi.

Moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina se află aşezate într-o icoană.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpresfinţia Sa a reamintit credincioşilor viaţa celor doi sfinţi mari mucenici şi i-a îndemnat pe credincioşi să le urmeze curajul cu care aceştia L-au mărturisit pe Hristos înaintea lumii păgâne şi să le ceară necontenit ajutorul. Totodată, a amintit despre evlavia mare pe care Sfântul Ierarh Calinic o avea faţă de Sfântul Mare Mucenic Mercurie, relatând următoarea minune: Odată, fiul meşterului Costache, care zidise Catedrala din Râmnicu-Vâlcea şi Mănăstirea Frăsinei, s-a îmbolnăvit de epilepsie. Boala îl chinuia tot mai cumplit. Bătrânul meşter a alergat la Sfântul Calinic, cerându-i cu lacrimi rugăciuni de vindecare pentru fiul său. Du-te acasă, meştere Costache, i-a zis Preasfinţitul, şi te roagă Maicii Domnului. Cum a intrat în casă, tatăl şi-a găsit feciorul sănătos, rugându-se în faţa icoanei Maicii Domnului. Rugaţi-vă şi voi Maicii Domnului, a zis copilul. Nu vedeţi cum se roagă Preasfinţitul Episcop? De acum înainte nu mă mai îmbolnăvesc! În acelaşi ceas a venit şi părintele Anastasie cu Moaştele Sfântului Mercurie, să le sărute copilul, după porunca Preasfinţitului Calinic.

Alte articole despre: