Eşti aici

Concertul Omagial „Ofrandă Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica” în debutul manifestărilor duhovnicești închinate Ocrotitorului Arhiepiscopiei Râmnicului

14 Mai 2021 / Cultural

În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie, în Scuarul Mihai Eminescu din incinta Centrului Eparhial a avut loc un eveniment cultural de înaltă ținută, ce a fost susținut de către Grupul Psaltic Martyria al Arhiepiscopiei Râmnicului, cu participarea extraordinară a artiștilor Daniela Nane, Ozana Barabancea și Silviu Biriș.

Cântări din canonul Sfintelor Paști, poezie religioasă recitată de Silviu Biriș și Daniela Nane, precum și pricesnele interpretate de Ozana Barabancea au descoperit experienţa cunoaşterii lui Dumnezeu de către imnografii și poeții creștini, care „au cântat din suflet, prin pana și prin cuvântul lor”, după cum a precizat Chiriarhul Râmnicului. Evenimentul a constituit astfel un minunat prilej de a descoperi frumusețea metaforei prin care teologii și poeții au reușit să descriere permanentul urcuș către Înviere al Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, în cuvântul de binecuvântare adresat celor prezenți – oficialități, oameni de cultură, preoți și credincioși -, a evidențiat cele două registre culturale și duhovnicești ale căror împletire a conferit înalta ținută evenimentului ce a marcat debutul manifestărilor închinate Ctitorului Catedralei Arhiepiscopale: Învierea Domnului și dimensiunea duhovnicească a personalității Sfântului Ierarh Calinic. „L-am însoțit în această seară, prin cântări duhovnicești, pe Sfântul Ierarh Calinic, ce poate fi numit, pe bună dreptate, noul ctitor al Eparhiei Râmnicului”. A amintit Înaltpreasfinția Sa, totodată, despre lucrarea culturală a înaintașilor Sfântului Ierarh Calinic în scaunul vlădicesc al Râmnicului, care conferiseră orașului, amintit încă din documentele voievodului Mircea cel Bătrân, titlul de „capitală a tipografilor”: Sfântul Antim Ivireanul, Damaschin sau Chesarie, cărora le-a urmat prin tipărirea cărților de cult în limba română, spre folosul preoților și credincioșilor.

Înaltpreasfinția Sa a descoperit și însemnătatea duhovnicească a sărbătorii închinate Sfântului Ierarh Calinic: „în urmă cu nouă ani, după 143 de ani de când Sfântul Calinic părăsise acest ținut, retrăgându-se la Mănăstirea Cernica, au fost readuse sfintele sale moaște în Oltenia, care au poposit și în Arhiepiscopia Râmnicului, la Catedrala Arhiepiscopală și la Mănăstirea Frăsinei”. Pentru cinstirea ctitorului Catedralei Arhiepiscopale reconstruită după incendiul din anul 1847, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a vorbit despre concertul omagial din acest an: „am socotit de bine să începem această sărbătoare a Arhiepiscopiei Râmnicului cu această seară duhovnicească de cântări, pricesne și poezie închinate Praznicului Învierii Domnului și Sfântului Ierarh Calinic”.

La finalul cuvântului de binecuvântare, Înaltpreasfinția Sa a felicitat membrii Grupului Psaltic Martyria și a evidențiat activitatea culturală a artiștilor Silviu Biriș, Daniela Nane și Ozana Barabancea care au bucurat inimile publicului prezent, întru cinstea și pomenirea Sfântului Ierarh Calinic.

Alte articole despre: