Eşti aici

„Conştiinţa și dreapta credință au devenit Sfântului Prooroc Ilie călăuze la împlinirea legii”, a spus Chiriarhul Râmnicului la hramul Mănăstirii Pahomie

20 Iulie 2020 / Viața Eparhiei

„Atunci când regele Ahab a stricat rânduiala de credință și a îndemnat poporul să-și însușească un fel nepotrivit de a gândi la Dumnezeu, conştiinţa și dreapta credință au devenit Sfântului Prooroc Ilie călăuze la împlinirea legii”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, luni, 20 iulie, la hramul Mănăstirii Pahomie.

Așezată sub geana muntelui, biserica Mănăstirii Pahomie a fost construită în anul 1520 de către monahul Pahomie și haiducul Sava, devenind în timp un spațiu al rugăciunii curate.

Vorbind despre starea duhovnicească a poporului închinător la idoli, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a precizat că „decăderea spirituală la care ajunsese poporul în urma închinării la idoli ne arată că păcatele întunecă, înăbuşă, adorm conştiinţa. Viaţa păcătoasă îndelungată înrobise conștiința oamenilor din popor, încât aceștia erau ferecați, fără să își dea seama, în lanțurile păcatului. Este cunoscut faptul că Dumnezeu îi adresase poporului ales îndemnul:  „Fiți sfinți, căci Sfânt sunt Eu, Domnul Dumnezeul vostru!” (Levitic XIX, 2). Oamenii uitaseră de binecuvântările pe care Domnul Dumnezeu le revărsase în viețile lor și nici măcar seceta și foametea, lipsurile materiale nu-i determinaseră să se întoarcă spre El.

Era nevoie de mare osteneală pentru ridicarea acestora din starea de păcat, însă primesc ajutor de la Dumnezeu prin faptele cele minunate ale Sfântului Prooroc Ilie, om drept cu viață sfântă. Acesta a primit „îndrăzneala” de a-L mustra pe regele cel mincinos Ahab și, în același timp, de a mijloci către Dumnezeu pentru întoarcea la credință și iertarea păcatelor poporului. Curajul său a fost rod al rugăciunii, al postirii îndelungate, al meditației la poruncile și dreptatea lui Dumnezeu. După ce a mers 40 de zile postind până în muntele Horeb, fiind în peșteră, Sfântul Ilie a simțit prezența lui Dumnezeu în adierea de vânt răcoritor.

Prin voia lui Dumnezeu, Sfântul Prooroc Ilie a fost ridicat la ceruri într-un car de foc și s-a arătat împreună cu Moise la Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos, pe Muntele Tabor.

În vremuri de încercare, așa cum sunt cele pe care le traversăm, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul reprezintă pentru noi un model de statornicie în dreapta credință”, a accentuat în  finalul cuvântului de învățătură Chiriarhul Râmnicului, așezându-l în inimile celor care au participat la Sfânta Liturghie.

Alte articole despre: