Eşti aici

„Pe urmele marilor ierarhi vâlceni - Patriarhul Justian Marina și Mitropolitul Bartolomeu Anania”

12 Iunie 2023 / Învățământ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopia Râmnicului, sâmbătă, 10 iunie 2023, s-a desfășurat pelerinajul cultural - spiritual „Pe urmele marilor ierarhi vâlceni - Patriarhul Justian Marina și Mitropolitul Bartolomeu Anania”, inițiat și coordonat de doamnele Zenovia Zamfir și Maria Catană.

La eveniment, au participat membrele Ligii Femeilor Creștin-Ortodoxe ale Arhiepiscopiei Râmnicului, scriitori, membrii Ligii Scriitorilor Filiala Vâlcea, elevi și cadre didactice din localitățile Glăvile și Stănești, cercetașii vâlceni coordonați de domnul Nicu Almași, precum și oficialități locale din cele două localități vâlcene.
Manifestarea a debutat la Casa Memorială Bartolomeu Anania din localitatea Glăvile, zona de obârșie a ierarhului vâlcean. Pelerinii, alături de domnul primar, Justin Duicu, au vizitat și biserica unde a fost botezat Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania. A urmat apoi vizita la biserica din localitatea Olteanca, satul unde a cântat la strană și a debutat ca dascăl Patriarhul Justinian Marina, urmând ca la Stănești, pelerinii să fie întâmpinați în curtea Mănăstirii Suiești, localitatea natală a marelui ierarh vâlcean, de părintele stareț Antim Motorga, de primarul comunei Fîrtățești, domnul Nicolae Voicescu, împreună cu autoritățile locale, doamna Alina Tomescu, directoarea Școlii Gimnaziale, scriitori și elevi din comunele limitrofe.
Cu această ocazie, în Altarul de vară, doamna  Luci Trușcă, președinta Ligii Scriitorilor Filiala Vâlcea împreună cu domnul Florin Al. Țene, președintele Ligii Scriitorilor au premiat elevii participanți la concursul „Tradiții și obiceiuri românești".
La final a urmat un recital de poezie susținul de eleva Valentina Cotiuga, poeta Titina Țene și poetul Ion Oprescu.
Prezent la eveniment, domnul Ilinca Alexandru cel mai cunoscut și apreciat opincar a oferit părintelui Antim Motorga, starțul Mănăstirii Suiești o pereche de opinci pentru a fi expuse la Casa Memorială Patriarh Justinian Marina.
Evenimentul coordonat de doamna Zenovia Zamfir se dorește a deveni o certitudine și o tradițe pe acele meleaguri binecuvântate de Dumnezeu, întrucât distanța între cele două localități este de 15 km.

Alte articole despre: