Eşti aici

Lucrările Cercului pastoral Loviștea

17 Iunie 2021 / Administrativ

Parohia Câineni I din Protoieria Călimănești a găzduit joi, 17 iunie, lucrările Cercului pastoral-misionar Loviștea, în deschiderea cărora elevi de la Școala „General David Praporgescu” din localitate au susținut un recital de cântece patriotice.

După săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de Te Deum, părintele Iulian Mihai Bărbuși a susținut comunicarea „Valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. 
 În referatul prezentat, părintele Iulian a subliniat: „Cuvântul cimitir provine din limba greacă veche, în care kemeterion înseamnă dormitor sau loc de odihnă. Același înțeles îl are și latinescul coemeterium. La început, mormintele creștinilor erau în afara zidurilor cetăților, abia mai târziu apărând ceea ce numim cimitir comun, organizate de comunități în jurul mormintelor de martiri sau în jurul unor cimitire mai vechi, ale unor familii. Așezate de multe ori în jurul sau în imediata apropiere a unui locaș de cult, cimitirele au, așadar, în primul rând o valoare religioasă sau cultică, la care se adaugă celelalte valori cultural-identitare”.

În partea a doua a întâlnirii, părintele protoiereu Nicolae Laurențiu Ceaușu a supus dezbaterii mai multe aspecte privitoare la activitățile administrative, catehetice și sociale desfășurate în parohii. 

Alte articole despre: