Eşti aici

Cercul pastoral-misionar Drăgăşani s-a întrunit la Parohia Gârdeşti

13 Noiembrie 2019 / Administrativ

Preoții de la parohiile cuprinse în Cercul pastoral-misionar Drăgăşani, Protopopiatul Drăgăşani, s-au întrunit joi, 7 noiembrie, în conferință la biserica Parohiei Gârdeşti. Tema întrunirii a fost dedicată „Anului comemorativ al pa­triarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bise­riceşti în Patriarhia Română”.

Lucrările cercului pastoral au debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum, după care părintele Augustin Petcu a prezentat referatului cu tema „Patriarhul Iustin Moisescu (1977- 1986) și Biserica Ortodoxă Română”.

Părintele referențiar a evidențiat că patriarhul Iustin Moisescu rămâne în istoria Bisericii și a poporului român drept o personalitate cu verticalitate luptătoare, cu demnitate înțeleaptă și conștiință misionară în vremurile vitrege ale regimului totalitar comunist ateu.

„Un urmaș al său în scaunul patriarhal, și anume Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care l-a cunoscut îndeaproape, a afirmat despre patriarhul Iustin Moisescu ca fiind «un arhipăstor maiestuos și sobru ca un voievod, iar în tăcere impusă, un neînfricat luptător până la moarte, ca un stâlp neclintit în mijlocul furtunii». Iar un exemplu în acest sens a fost momentul când dictatorii comuniști voiau să mute sediul Patriarhiei la Mănăstirea Văcărești din capitală, iar patriarhul Iustin s-a împotrivit categoric. Din această cauză, vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu începea să fie din ce în ce mai greu tolerat de soții Ceaușescu”, a menționat părintele Augustin Petcu.

În continuare, părintele Augustin Petcu a prezentat contribuția patriarhului Iustin Moisescu la apărarea și întărirea Bisericii Ortodoxe Române.

„Vrednicul de pomenire patriarh Iustin Moisescu a fost un teolog erudit care a știut, datorită cunoașterii Sfintei Scripturi și a învățăturilor Sfinților Părinți, să fie un om echilibrat și un ierarh înțelept. Deși era sobru în relațiile umane, avea bunătatea unui părinte duhovnicesc și prin temeinica sa pregătire academică, a lăsat o bogată moștenire cultural-duhovnicească”, a mai subliniat părintele Augustin Petcu.

Întrunirea preoților, care a fost prezidată de părintele Liviu Lazăr, responsabil de lucrările cercului, s-a încheiat cu sesiunea de discuții pe marginea temei susținute.

Alte articole despre: