Eşti aici

„Sfântul Gherasim de la Iordan, chipul sfinţeniei și iubirii lui Hristos”

4 Martie 2023 / Viața Eparhiei

„Sfântul Gherasim de la Iordan a fost preocupat de viața duhovnicească și a căutat să viețuiască asemenea sfinților care au îmbrățișat cu toată ființa lor voia cea bună a Mântuitorului Hristos. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunea, a dobândit cereştile daruri și a devenit chipul sfinţeniei iubirii lui Hristos”, a accentuat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, sâmbătă, 4 martie, la hramul paraclisului Mănăstirii Arnota.

„Sfântul Gherasim i-a învăţat pe ucenici că Dumnezeu ne face buni prin adevărata bunătate ce ne-o arată, iar atunci când ne rugăm trebuie să-I arătăm că ne dorim cu adevărat să ne asemănăm Lui și, de aceea, a dorit starețul cu viață sfântă să se apropie de Cel iubitor de oameni și Binefăcătorul tuturor, cu iubire față de întreaga creație, cu blândețe și bunătate. Bunătatea iubirii va alunga din suflet toate relele potrivnice: ura, mânia, pomenirea faptelor care ne-au supărat, dorinţa de răzbunare. Totodată, supunându-i-se leul pe care îl tămăduise, a descoperit că vindecarea înseamnă redobândirea iubirii, iar adevărata autoritate este rodul iubirii împărtășite, cu smerenie și blândețe. A învățat, prin smerenia faptelor, că dacă pe Dumnezeu Îl simțim sfânt, bun, blând, iubitor, milostiv și drept, atunci și noi trebuie să ne dorim să fim astfel.

În viața duhovnicească a arătat că omul poate cunoaște voia lui Dumnezeu dacă ascultă cu atenție glasul propriei conștiințe, care îl oprește de la păcate și îl îndeamnă spre tot lucrul bun și frumos. Dar când, din pricina păcatelor, conștiința se întunecă, iar glasul ei este înăbușit, atunci modul cel mai sigur de a afla voia lui Dumnezeu rămâne cunoașterea poruncilor Lui. Cel care Îl iubește pe Dumnezeu și face voia Lui devine locaș al harului și nu mai este atras de dulceața aparentă a patimilor.

Sfântul Gherasim de la Iordan a fost, cu adevărat, chipul sfinţeniei iubirii lui Hristos, Căruia și noi să-I cerem ajutorul, să ne întărească și să ne păzească nevătămați în săvârșirea faptelor celor bineplăcute Preamilostivului Dumnezeu”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Alte articole despre: